İŞTE! Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’nın 42.Bölümünde olanlar

ES Filmin yapımcılığını üstlendiği TRT’nin sevilen dizisi Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’nın dün geceki bölümünde, Filinta Mustafa’nın, Gizli Teşkilattaki üstlendiği görevinde, küçük meselelerle kendilerini oyalayan, Osmanlı için ciddi tehdit unsuru taşıyan Yüce Meclis ve dış ülkelerin, Osmanlı topraklarına zehirli oklarıyla sızmak için oynadığı oyunların farkına vararak uyanışı geceye damgasını vurdu.

Yönetmenliğini Osman Kaya’nın üstlendiği ve her bölümü yeni bir macera, gerilim ve aksiyon içeren sahneleriyle seyircisini ekrana kilitleyen Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’nın 42.Bölümünde olanlar;

Filinta’nın memleket davası ağır bastı..

Filinta Mustafa, mahkemede Şehzade davasının sonuna geldiği anda, karısı Leyla’nın kaçırıldığı haberi ve ‘Şehzadeye karşılık Tabibe’ pusulası kendisine ulaştı. Yüce Meclisin ve Efendi Cemil’in oyunlarından biri olan bu kaçırma olayı, Mustafa’nın davaya devam etmesine engel olmadı. Ve Filinta Mustafa, mükemmel bir sorguyla Şehzade Murat’ın suçunu ispat etti. Mahkemeye tanık olarak çıkarttığı Şehzade Murat’ın arabacısı, Murat’ın suçluluğu ve inkar ettiği Boris Zaharyas ile tanışıklığını ortaya çıkarttı. Ancak konuşmasında eksik bilgiler vardı. Çünkü bu arabacı Efendi Cemil’in tehdidi ile o mahkemeye çıkmıştı. Ve dava sonunda Murat’ın suçu ispat edildi. Şehzade Mehmet özgürlüğüne kavuşurken, Şehzade Murat ise dava öncesinde evine sızan Yüce Meclisin ayarladığı hizmetli tarafından zehirlenerek yatağa mahkum ve konuşamaz hale getirildi.

Leyla’yı bulma seferberliği ile Farah’ın Mustafa’ya duyduğu platonik aşkı..

Dizinin dün geceki bir diğer çarpıcı bölümü olan Filinta Mustafa mahkemedeyken, Leyla’yı Bıçak Ali, Farah, Bekri, Jasmin, Galata çocuklarından Melon ve ekibi dahil tüm zabitlerin arama çalışmalarıydı. Çocukların iz sürmesiyle bulunan Leyla’nın yeri, Filinta Mustafa ve Ali’nin baskınıyla, Garbis ve adamlarının bombalı saldırısıyla heyecanlı bir hal aldı. Leyla’yı tam zamanında kurtaran Filinta Mustafa’nın bu kavuşma anı, Leyla’ya sarılışı ile Farah’ın, Mustafa’ya platonik aşkla bakışı dikkat çekti. Ve Filinta Mustafa Farah’ın arkasından bakakaldı…

Padişah’ın Mehmet’e Şeyh Edebali’nin sözleriyle çarpıcı konuşması

Şehzade Mehmet ve Şehzade Murat’ın çocukluğu gözlerinin önüne gelen ve Şehzade Murat’a yeterince terbiye, ilim ve sevgi veremediğini düşünen Padişah, dava sonrasında Ruhi Paşa’ya bu konuyla ilgili dert yandı. Zehirlenen ve suçu ispat edilen Şehzade Murat’tan elini çekmeyeceğini, önce hatayı kendisinin de arayacağını ve ilgileneceğini belirten Padişah, sonrasında Şehzade Mehmet ile şefkatli ve insani bir konuşmaya imza attı. Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam İlahiyatçısı-din bilgini, Ahi Şeyhi, Osman Gazi’nin kayın babası ve hocası olan Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğütlerinden örnekler veren Padişah, insanlık, dürüstlük, inançlılık içeren konuşmasıyla geceye imzasını attı. İşte Padişah’ın Şehzade Mehmet’e yaptığı Şeyh Edebali’ye ait dikkat çeken o güzel konuşması;

“Oğul, insanlar vardır, şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler. Avun oğlum avun. Güçlüsün,kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın. Ama bunları nerede, nasıl kullanacağını bilemezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin. Öfken ve nefsin bir olup, aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizemler, bilinmeyenler, görülmeyenler, ancak; senin fazilet ve erdemlerinle gün ışığına çıkacaktır. Ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancını kaybedersen yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. Açık sözlü ol. Her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme. Sevildiğin yere sık gidip gelme, kalkar muhabbetin itibar olmaz. Bu hayatta üç kişiye acı; cahiller arasındaki âlime, zenginken fakir düşene, hatırlı iken itibarını kaybedene. Unutma ki! Yüksekte yer tutanlar aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Haklı olduğunda mücadeleden korkma. Bilesin ki atın iyisine doru, Yiğidin iyisine deli derler…”

Filinta Mustafa Gizli Teşkilatta yeni planını yaparken, dışarıda şiddetli bir patlama olur!

Gecenin çarpıcı son sahnesi, dava sonrası Gizli Teşkilatta toplantı yapan Filinta Mustafa, Ruhi Paşa ve Bıçak Ali’nin bu karışıklıkların çıkışının küçük meselelerle kendilerini oyaladıklarını açıkladıkları bölümdü. Osmanlı’nın diğer vilayetlerinde görevde bulunan Paşaların dosyalarını inceleme altına almaya başlayacaklarını ve Osmanlı’ya ait Musul, Kerkük, Şam ve Halep’te büyük oyunların döndüğünü söyleyen Filinta Mustafa ve tüm ekip büyük bir patlamayla sarsıldılar. Dizinin bir sonraki bölümü Osmanlı topraklarına sızan büyük oyunların ve tuzakların başladığının habercisi oluyordu. İstanbul’a sızan ve büyük bir patlamayla yangın yerine dönmesini sağlayan bu gizli güçler hangi ülkeye aitti? Bunu 22 Ocak Cuma akşamı yayınlanacak Filinta Bin Yılın Şafağında dizisinin 43. bölümünde göreceğiz..

Başrollerinde, Onur Tuna, Berrak Tüzünataç, Serhat Tutumluer, Rıza Kocaoğlu, Nur Fettahoğlu, Cem Uçan, Suavi Eren, Hakan Yufkacıgil, Bülent Alkış, Kamil Güler, Asena Tuğal, Mürşit Ağa Bağ, Wilma Elles, Ercan Demirel, Serhan Ernak, Kemal Zeydan, Ebubekir Öztürk,Engin Yüksel, Çağatay Atasagun, Özcan Varaylı, Mustafa Uzunyılmaz, Nurşim Demir, Gülşah Şahin, Muhammet Emre Kaya, Selin Deveci, Sencer Serta Çakal, Uğur Yıldıran, Burcu Çoban, Yiğit Uçan, Mustafa Yıldıran, Batın Deniz Uçan, Uğur Taşdemir, Naşit Özcan, Ufuk Kaplan, Ebru Kural, Duru Alkış, Bartuğ Bedirhan Yayla, Muhammed Kerem Şahin, Hakan Kurtaş, Demet Tuncer, Alper Yakıcı, Ali Çelik, Umay Anadolu Kaboğlu, Berk Güneşberk, İnci Şen ve Uğur Uludağ’ın yer aldığı Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ dizisinin, 43. Bölümü 22 Ocak Cuma ve her Cuma Saat 20:00’da TRT 1’de!

Filinta 43. Bölüm fragmanı:

YouTube video

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.