İŞTE! Duygusal zekaya sahip kişilerin 4 özelliği

Uzmanlara göre, duygusal zeka, teknik yeteneğini aşarak, iş başarısının önemli bir belirleyicisi haline geldi.

Yakın tarihli bir raporda, küresel şirketlerden üst düzey insan kaynakları görevlilerine, işçilerin 2020 yılına kadar geliştirmesi gereken 10 iş becerisi soruldu.

Bu liste, kritik 10 iş becerisini ele alıyor. Bunlardan ilki ise, duygusal zeka…

Duygusal zeka uzmanlarına göre, duygusal zeka, teknik yeteneğini aşarak, iş başarısının önemli bir belirleyicisi haline geldi. 2011’de 2.600’den fazla ABD’li işe alım yöneticisi ve insan kaynakları uzmanına ilişkin bir CareerBuilder anketi, bir çalışanda yüksek IQ üzerinden yüzde 71’inin duygusal zeka olduğunu ortaya çıkardı.

Yüksek duygusal zekaya sahip insanlar

Yüksek performans gösteren ekiplere baktığınızda duygusal zekaya sahip insanların çok olduğunu görürsünüz. Bu ekipteki kişilerin 5 kilit davranışı vardır. Bunları; empati, motivasyon, farkındalık, sosyal beceriler ve öz düzenleme şeklinde sıralamak mümkündür.

1.Gerçek benliğini gösteren insanlara bakın

Şeffaflık, ilişki ekonomisinde sıcak bir metadır. Bazen çalışanlar ve patronlar, zorlu durumlardan veya çatışmalardan kaçınmak için benliklerini gizlerler ve maske takınırlar. Ve genelde bu maskeler, birilerine emir verirken kullanılır. Büyük ekiplerde bu duruma daha çok rastlarsınız. İnsanlar kendi benliklerinin dışında davranış sergilerler. Bunu önemli günlerde, zor zamanlarınızda ve etkileşimde olduğunuz her an görebilirsiniz

2. Esneklik sergileyen, esnek insanlar arayın

Öncelikler, hemen hemen her şirkette ve her işte değişkenlik gösterir. Değişim esnasında esnek olan insanlarla arkadaşlık kurun ve bir geçiş döneminde onlardan yardım istemek için fırsatları değerlendirin. Duygusal zekaya sahip kişilerin, öngörülemez ve belirsiz durumlarla başa çıkma esnekliği vardır. Böyle kişilerin etrafınızda olması size iyi hissettirir. Gerçekleri olduğu zaman içinde yaşarlar ve geçmişi arkalarında bırakmayı bilirler. Fikirleri esnek olan insanlar, kötü niyetli durumlardan kurtulmak için, amaçlarına, programlarına ve özellikle de değerlerine ve inançlarına müdahale eden kimseye hayır demezler. Esnek insanlar, kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan şeyler hakkında kendilerini suçlu hissetmezler. Başkalarının eylemleri ve dramından sorumlu olmadıklarını bilirler.

3. Duygularını çok iyi yöneten insanlar arayın

Bu, duygusal zekada, kendi kendine yönetim (veya kendi kendini düzenleme) kapsamına girer ve en çok performans gösteren takımlarda bulunan kişisel bir yetkinliktir.

Öz yönetimi arkasındaki soru basittir. Duygularımı ve davranışlarımı olumlu bir sonuçla yönetebilir miyim?

Uluslararası alanda bilinen psikolog ve en çok satan yazarlaran biri olan Daniel Goleman, duygularını iyi yöneten insanlarla ilgili şunları söylüyor:

Mantıklı insanlar, duyguları üzerinde kontrol sahibi olan kişilerdir. Bu ortamlarda verim yüksektir.

4. Empati sergileyen kişilere bakın.

Empati, kişilerin size olan ilgisini arttırır. İş yerinde başarılı ilişkiler kurmak için, cazip bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.

Empati sergileyen yüksek performanslı bir ekip, güçlü kişisel ilişkileri ve işbirliğini teşvik eder.

Meslektaşlarının durumunu düşünmek, zorluklarını ve hayal kırıklıklarını anlamak ve bu duyguların her biri için empati yapabilmektir. Bakış açısı geliştirmeye ve ekip üyelerinin birbirine yardım etmesini sağlar.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.