İŞTE! Aşı karşıtlığının 1 numarası Doktor Joseph Mercola

Koronavirüs ile ilgili mücadelede kullanılan aşılarla ilgili olarak gittikçe büyüyen aşı karşıtlığını Osteopat Doktor Joseph Mercola’nın iddiaları ile yönetildiği öne sürüldü.

Araştırmacılar, dünyanın dört bir yanında büyüyen aşı karşıtlığının bir numaralı kaynağı olarak Osteopat doktor Joseph Mercola’yı gösteriyor. Uzmanlar, Dr. Mercola’nın Kovid-19 aşıları hakkında yanıltıcı iddialar ortaya attığını ve bundan gelir elde ettiğini öne sürüyor.

Osteopati doktoru Joseph Mercola, yazdığı 3 bin 400 kelimelik makalede koronavirüs aşılarının bağışıklık sağlamadığını öne sürerek bu aşıların tıbbi bir sahtekarlık olduğunu ilan etmişti.

blank

Yapılan aşıların enfeksiyonları önlemek yerine genetik kodlamayı değiştirdiğini ve insanı kapatma düğmesi olmayan bir viral protein fabrikasına dönüştürdüğünü iddia etmişti.

Dr. Mercola’nın bu makalesi kısa süre içinde birçok dile çevrilmesiyle uluslararası boyutta ses getirdi. Aşı karşıtı aktivistlerin “delil” olarak sarıldığı makale, Facebook üzerinden 400 bin kişi tarafından okundu.

Henüz onaylanmamış tedavileri teşvik etmesiyle meşhur olan 67 yaşındaki Dr. Mercola, bu yüzden eleştirilere maruz kalırken FDA toplantılarında da gündem olmuştu. NYT’de yer alan habere göre araştırmacılar, Dr. Mercola’nın son zamanlarda koronavirüsle ilgili dezenformasyonların başlıca yayıcısı hale geldiğini söylüyor.

NY Times tarafından yapılan analize göre, onlarca çalışanı olan Dr. Mercola, koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Kovid-19 aşıları hakkında şüphe uyandıran 600’den fazla makale yayınladı. Bu şekilde diğer aşıların karşıtlarından daha da büyük bir kitleye ulaşan Dr. Mercola’nın iddiaları diğer sosyal medya mecralarında da geniş yankı buldu.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), Dr. Mercola’yı tüm aşı karşıtı paylaşımların yüzde 65’ine sahip olduğunu ortaya koyarak onu 12 kişilik “The Disinformation Dozen” listesinde ilk sıraya yerleştirdi.

‘BELİRSİZLİKTEN YARARLANMADA USTA’

Washington Üniversitesi’nden çevrimiçi komplo teorileri üzerine çalışan Kolina Koltai, “Mercola aşı karşıtı hareketin öncüsüdür. Hareketini büyütmek için pandemi gibi belirsizlik dönemlerinden yararlanma konusunda bir usta” dedi.

Araştırmacılar, Dr. Mercola’nın son on yılda kendine ait “doğal tedavi” adı altındaki girişimini büyütmek için aşı karşıtı içerikleri yaydığını ve hepsinden kar etmek için geniş bir işletme kurduğunu söylüyor. Dr. Mercola, 2017’de elindeki net varlığın 100 milyon doların üzerinde olduğunu söylemişti.

AŞI KARŞITLIĞI YAPARAK SERVET BİRİKTİRDİ

Ayrıca, Washington Post’ta yer alan 20 Aralık 2019 tarihli bir habere göre, aşıların zararlı olduğunu savunan Ulusal Aşı Bilgilendirme Merkezi’ne son 10 yılda 2.9 milyon dolardan fazla bağış yapan Dr. Mercola, mahkeme kayıtlarına göre aşıların alternatifi olarak öne sürdüğü vitamin takviyeleri de dahil birçok doğal sağlık ürününden servet biriktirdi.

Yanlış bilgilendire ve nefret söylemi üzerine çalışan CCDH direktörü İmran Ahmet, Dr. Mercola’yla ilgili “İnsanları kendi kölesi yapmak için ustaca ve acımasızca kullandığı sosyal medya ona yeni bir hayat verdi” dedi.

Dr. Mercola, yanlış bilgisinin bir numaralı yayıcısı olarak kendisinin seçilmesine anlam veremediğini, ABD Başkanı Joe Biden’ın “milyarlarca dolarlık aşı kampanyasına nispeten az sayıda kişiye ulaşan paylaşımların nasıl böyle bir felakete yol açabileceğini” anlamadığını söylüyor.

Dr. Mercola, ayrıca, Beyaz Saray’ı kendisine karşı sosyal medya şirketleriyle işbirliği yaparak yasadışı sansür uygulamakla suçlarken, bütün bu çabaların siyasi olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.