İŞTE! 13. Cuma’nın uğursuzluğunun 13 nedeni

13 sayısı zaten yeteri kadar belalı kabul edilirken, kötü şans getirdiğine inanılan Cuma ile birleşince etkisi pekişiyor.

Dünyadaki en yaygın batıl inançlarından biri ’13. Cuma”nın uğursuzluğu. 13 sayısı zaten yeteri kadar belalı kabul edilirken, kötü şans getirdiğine inanılan Cuma ile birleşince ‘tadından yenmiyor!’ 13. Cuma fobisinin tıpta bile adı var; paraskevidekatriaphobia… Peki, nedir bu 13’üncü Cuma uğursuzluğunun hikayesi?

Hristiyanlara göre 13. Cuma’nın uğursuzluğu, İsa’nın Son Akşam Yemeği’nden kaynaklanan bir inanış. Çünkü o gece masada 13 kişi vardı ve havarilerden biri İsa’ya ihanet etmişti.

Bir başka inanışa göre; 12 sayısının tamamlanmış olmanın sembolü olduğu düşünülüyor. Bir yılda 12 ay olması, 12 burç olması, Olimpus’un 12 tanrısı bunun kanıtları arasında gösterilirken, 13’ün bu bütünlüğü bozduğuna inanılıyor.

Bir inanca göre de eğer adınızda 13 harf varsa şeytanın şansı size bulaşmış demektir. İşte bazı seri katiller; Karındeşen Jack, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert De Salvo.

Adem ile Havva’nın yasak elmayı Cuma günü yemesi bile Cuma’nın uğursuz olması için yetmiş pek çok kişi için.

Bu konudaki bir başka rivayetse İsa’nın Paskalya’dan önceki cuma günü çarmıha gerilmesi.

İskandinav mitolojisine göreyse Cuma, adını aşk ve doğurganlık tanrıçası Frigga’dan almış. İskandinav ve Germanik kabileleri Hıristiyanlığa geçtiğinde Frigga bir dağın tepesine gönderilmiş ve cadı olarak anılmış. Her Cuma kindar tanrıça, 11 başka cadı ve şeytanla – ki bu da toplamda 13 kişi ediyor- toplanarak bir sonraki haftanın kaderini belirliyormuş. İskandinavya’da Cuma günü cadıların gece yarısı buluştuğu gün olarak biliniyor.

13. Cuma’nın uğursuzluğuna olan inanış öylesine yaygın ki 13. Cuma fobisi (paraskevidekatriaphobia) denen bir korku çeşidi bile var.Parskevi: CumaDekatria: 13Phobia: Fobi

13. Cuma inanışı nedeniyle 13 rakamı da uğursuz sayılıyor.

Bu uğursuz günde insanların başına kötü olaylar geleceği konusunda birçok iddia var. Bir İnanışa göre eğer 13. Cuma’da doğan çocuk hayatı boyunca şanssız olur.

13. Cuma’da saçınızı keserseniz, ailenizden biri ölür.

Eğer 13. Cuma’da bir cenaze korteje önünüzden geçerse, bir sonraki cenaze sizinki olur.

Kuzey Carolina’daki Stresle Başa Çıkma ve Gobi Enstitüsü’nün araştırmasına göre ise Amerika’da her yıl 17 ila 21 milyon kişi bugünden korktuğu için gündelik işlerini yerine getiremiyor. Bunun ülkeye maliyeti 900 milyon dolar civarında oluyor.

Hollandalı araştırmacılar tarafından 2008 yılında yapılan bir araştırma, takvim 13. Cuma’yı gösterdiğinde daha az kaza, yangın veya hırsızlık kaydedildiğini saptadı. Uğursuzlukla 13’üncü Cuma arasında bilimsel bir bağlantı yok, ama insanların bu günlerde daha temkinli davrandığı için böyle bir sonuç çıktığı söyleniyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.