İŞTE! 10 maddede Fransa’nın 11 Eylül’ü

Fransa, ABD ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri operasyonları artırmaya hazırlandığı yönünde haberlerin yayınlandığı, G-20 zirvesi arifesinde gerçekleşen son yılların bu en büyük terör eylemi tüm dünyada kınandı.

İşte şu ana dek uluslararası medyaya yansıyan bilgilere göre 10 maddede Fransa’nın 11 Eylül’ü:

NE BİLİYORUZ?

1) Silahlı saldırılar şehir merkezinde gerçekleşti. Fransa-Almanya maçının oynandığı, şehrin banliyölerindeki Stade de France yakınlarında da patlamalar oldu. Maçın ardından polis taraftarlardan statta kalmalarını istedi ve bir süre sonra güvenli kapılardan tahliye yapıldı.

2) Maskeli saldırganlar Paris’in 10. ve 11. bölgelerinde (arrondissement) bir dizi restoranın önünde oturanların üstüne ateş açtı.

3) Paris’in Bataclan konser salonunda açılan ateşin ardından 100’den fazla müziksever rehin alındı. Polis salona baskın düzenleyip rehineleri kurtardı. Tüm saldırılarda en çok ölüm Bataclan’da gerçekleşti.

4) Fransız başsavcılığına göre 7’si üstündeki bombaları patlatan toplam 8 saldırgan öldü, ancak polisin hala saldırganların işbirlikçilerinin peşinde olduğu belirtiliyor. Kaçan en az bir saldırgan olduğu söyleniyor. Saldırganların Kalaşnikof tipi silahlar kullanıldığı sanılıyor.

5) Fransa sınır kapılarında tekrar pasaport kontrolüne başladı, OHAL ilan etti. Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’de yarın başlayacak G-20 zirvesi için gerçekleştireceği ziyareti iptal etti.

NEYİ BİLMİYORUZ?

6) IŞİD sempatizanı bazı hesaplar sosyal medyada saldırıya destek verse de, son yılların en kanlı terör eylemini üstlenen henüz olmadı.

7) Reuters’a konuşan ABD kaynakları, saldırıların koordineli olduğuna inandıklarını söyledi. Ancak saldırılar arasındaki ilişki henüz netleşmedi ve bilgiler yetersiz.

8) Saldırıların Türkiye’de düzenlenecek G-20’nin gündemini ve liderlerin katılımını nasıl etkileyeceği henüz belli değil.

9) Türkiye, ABD ve Fransa’nın da yer aldığı IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye’de askeri operasyonları artırmaya hazırlanıyordu. Bu ülkelerin başsağlığı ve kınama açıklamaları dışında saldırılara nasıl tepki göstereceği bekleniyor.

10) Tam olarak kaç kişinin öldüğü hala belirsiz. Onlarca ağır yaralı var.Hürriyet

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.