İstanbul’un hangi semtleri sağlam zeminli?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşattığı yıkım sonrası beklenen Marmara depremi de gündeme oturdu. Kıyı şeridi ve özellikle de dolgu alanlar hakkında tehlikeye dikkat çeken uzmanlar bu konuda sık sık uyarıyor. Peki İstanbul’un güvenli bölgeleri nereler? Hangi ilçelerde zemin sağlam? Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz, sağlam zeminli semtleri açıkladı.

Türkiye’nin doğusunu sarsan depremler beklenen İstanbul depremini de büyük bir korkuyla gündeme taşıdı. Yaşanan yıkımın büyüklüğü ve özellikle yeni binaların da yıkıldığını görmek İstanbulluları binaları ve zeminleriyle ilgili önlemler almaya itti. Depremle ilgili en önemli faktörlerden olan zemin özelliğini bilmek de bu önlemlerin başında geliyor.

Kahramanmaraş depremi öncesinde televizyon programlarında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi için de hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çiziyordu. Aynı şekilde Prof. Dr. Celal Şengör de Marmara’da 7.2 üstü bir deprem olacağını Bakırköy, Yeşilköy, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar gibi bölgelerin çok riskli olduğunu belirtmişti.

blank

Kaç yıl içinde gerçekleşeceği hakkında tahminler yürütülen Marmara Depremi’nin en geç 7 yıl içinde gerçekleşeceği kanısı hakim. Uzmanların nüfus yoğunluğu ve mevcut binaların yaşı sebebiyle çok yoğun yıkım yaşanacağını tahmin ettiği İstanbul’da özellikle kıyı şeridi semtler zeminleri sebebiyle tehlike arz ediyor. Ancak İstanbul’da çok sağlam zeminli bölgeler de olduğu belirtiliyor. Merak edilen bu bölgeler hakkında uzman isimden açıklama geldi.

KIYI ŞERİDİ TEHLİKE ARZ EDİYOR
Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz, ATV ekranlarında Marmara’da İstanbul’un güneyi boyunca uzanan fay hattını ve zeminin sağlamlığını değerlendirdi. Yılmaz; kıyı şeridinde, özellikle de doldurulmuş alanlara bina yapılan Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Bakırköy ilçelere çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

‘RİSKİ DÜŞÜK YERLER DE VAR’
Dr. İshak Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Lokal olarak baktığımız zaman riski daha düşük olan yerler de var. Arnavutköy, Çatalca… Avrupa yakasında buralarda zemin sağlam. Haritada koyu kahverengi ve turuncuyla işaretlenmiş yerlerde zemin sağlam, bu nedenle deprem sonrası tehlike daha düşük.

‘BEŞİKTAŞ, SARIYER, ZEKERİYAKÖY, ÜSKÜDAR, ÇEKMEKÖY… ‘
Avrupa yakasında Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, Zekeriyaköy, Ayazağa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerin zemini sağlam. Anadolu yakasında ise Üsküdar, Küçüksu, Çekmeköy, Polonezköy gibi yerlerin riski sahil kesimlerine göre daha düşük.

‘BALYOZLA BİLE KIRILMIYOR’
Beykoz, Üsküdar, Küçüksu ve Polonezköy’ün özellikle altını çizen Dr. İshak Yılmaz ‘Buradaki zemin Türkiye’nin en sağlam zeminlerinden biri. Biz burada güçlendirme yapmak için bile zemini balyozla kıramıyoruz o kadar sağlam bir alan’ şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.