İstanbul’daki terör saldırısı tüm dünyada kınandı

İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen terör saldırısı sonrası tüm dünyadan kınama ve tepki mesajları geldi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan açıklamada, İstanbul’un turistik bölgesinin başka bir bombalı saldırıya hedef olduğu belirtildi. Saldırının sonuçlarının çok dramatik olduğu kaydedilen açıklamada, ölenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.

“AB olarak, Türkiye’ye verdiğimiz süregelen dayanışma ve desteğimizi yineliyoruz.” denilen açıklamada, Türkiye’nin de aynen tüm uluslararası toplum gibi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.

AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Twitter mesajında, İstanbul’daki terör saldırısını şiddetle kınayarak kurbanların ailelerinin acısını paylaştığını bildirdi.

AB Komisyonu’nun Göç ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos da saldırıyı sert şekilde kınayarak terörle ortak mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da “İstanbul’daki menfur intihar terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyorum ve yaralılara acil şifalar diliyorum.” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, Beyoğlu’ndakinin masum siviller ve NATO müttefiki Türkiye’yi hedef alan başka bir terör saldırısı olduğunu kaydederek, kurbanların aileleri ve Türk halkının acısını paylaştığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, “Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye’nin yanında ve terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor.” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa, İrlanda saldırıyı kınadı

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğunun, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından İngilizce ve Türkçe yayımlanan mesajda, “İstiklal’deki patlamanın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” denildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da “Bu menfur ve alçak saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyorum. Fransa, terörizm ile mücadelede Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içindedir” ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu sabah İstanbul’da yaşanan anlamsız bombalamayı kınıyorum. Türk halkıyla dayanışma içindeyim” mesajını verdi.

İngiltere’nin AB’den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington da saldırıyı Hammond gibi “anlamsız” diye nitelendirerek, “İngiltere Türk dostlarının bu zor zamanda yanındadır ve sorumluların izinin sürülmesinde gerekebilecek her türlü yardıma hazırdır. Birlik, sükunet ve kararlılık ile terörizm tehdidini yenebiliriz.” ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün İstiklal’de yaşanan patlama dolayısıyla çok üzgünüm. Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve aileleriyle” dedi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, yayımladığı taziye mesajında, “Bugün İstanbul’un merkezindeki korkunç bombalı saldırıdan dolayı son derece üzgünüm. İrlanda’nın Büyükelçisi Brendan Ward ile görüştüm. Saldırıda yaralananlar arasında bazı İrlanda vatandaşlarını da bulunduğuna dair bilgimiz var.” açıklamasında bulundu.

Arnavutluk, Kosova, Litvanya ve Gürcistan’dan tepkiler

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, terör saldırısı nedeniyle şokta olduğunu ifade ederek Türk halkının acısını paylaştığını belirtti.

Margvelaşvili, Gürcistan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden “Türkiye’de İstanbul’da masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan terör eyleminden dolayı şoktayım. Gürcü halkı adına dost Türk halkının acısını paylaşıyorum ve Türk hükümetine uluslararası terörle mücadelede somut destek verdiğimizi tasdik ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de mesajında “Son dönemlerde Türkiye’yi sarsan terör saldırıları, son derece endişe vericidir.” ifadesini kullanarak Türk halkının bu zor durumdan çıkacağına inandığını kaydetti. Kvirikaşvili, Türk hükümetinin uluslararası ortaklarıyla terörü durduracağından emin olduğunu vurguladı.

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi ve Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Twitter mesajlarında, acıları paylaştıklarını ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da Twitter mesajında, “İstanbul’da meydana gelen aşağılık terör saldırısının şiddetle kınıyoruz. Türkiye ve uluslararası toplumunun terörle mücadelesinde yanındayız.” ifadesine yer verdi.

Pakistan ve İran’ın Ankara Büyükelçilikleri taziyelerini bildirdi

Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre, saldırı nedeniyle büyük üzüntü ve keder duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, “Olayda yakınını kaybeden ailelere ve Türkiye’nin kardeş halkına ve hükümetine en içten samimiyetlerimizi ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Aynı zamanda yaralananların en kısa zamanda iyileşmesi için dua ediyoruz. Pakistan bu terör eylemini en şiddetli şekilde kınamakta ve tüm biçimleri ve ifade şekilleriyle terörizme lanet ettiğini yeniden ifade etmektedir. Her zaman olduğu gibi, Pakistan Türkiye’nin kardeş insanlarıyla dayanışma içerisindedir ve şu inancında yanılmamaktadır ki terörizme karşı kararlı mücadelelerinde başarılı olacaklar ve kararlı bir şekilde bu belayı defedeceklerdir.” denildi.

İran’ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İran’ın Türkiye devleti ve milletinin acısını paylaştığı kaydedilerek, “İstanbul’da cani bir şekilde gerçekleştirilen bombalı eylem, şiddet ve aşırıcılığın gerçek yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Söz konusu eylemi, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği olarak kınar, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine başsağlığı dileriz.” ifadelerine yer verildi.

Kuveyt ve Ürdün saldırıyı kınadı

Ürdün Haber Ajansı PETRA’nın haberine göre, Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumuni, İstanbul’da masum insanları hedef alan saldırıyı kınadı ve Türk hükümetine destek mesajı verdi. Mumuni, ölenlerin yakınlarına başsağlığı yaralananlara da acil şifa dileğinde bulunurken, Ürdün’ün kaynağı ne olursa olsun şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu ifade etti.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında menfur saldırıyı kınadı ve Kuveyt’in teröre karşı tavrını vurguladı.

Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadavi mesaj yayımladı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadavi tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenlerin, “güvenlik ve istikrarı hedef alan suçlular” olduğu belirtildi.

Saldırının, sadece Türkiye’nin değil tüm ümmetin düşmanlarına hizmet ettiğe işaret edilen açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarını yıkmak için çalışan teröre karşı verilen mücadelede Türk halkı tek vücut olmalı ve birlikte hareket etmeli.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.