İstanbul Bilgi Üniversitesi “Gelişmekte Olan Ülkelerde Spor ve Kalkınma” başlıklı seminer düzenledi

‘Mega spor etkinlikleri kalkınmayı tetiklerken bölge halkını olumsuz etkileyebiliyor’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından “Gelişmekte Olan Ülkelerde Spor ve Kalkınma” başlıklı seminer düzenlendi. Rio Grande Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Billy Graeff “Mega spor etkinlikleri turizmi canlandıracak yatırımları ve kalkınmayı beraberinde getirse de araştırmalarımız Güney Amerika’da bölge halkının yüzde 66’sının bu etkinliklerden olumsuz etkilendiğini ortaya koyuyor” dedi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nün düzenlediği “Gelişmekte Olan Ülkelerde Spor ve Kalkınma” başlıklı seminer, 15 Haziran’da santralistanbul Kampüsü’nde, uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. Rio Grande Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Billy Graeff ve Cape Peninsula University of Technology Öğretim Üyesi Doç. Dr. Brendon Knott Brezilya ve Güney Afrika’da düzenlenen mega spor etkinliklerinin ülke ve kentler üzerindeki etkilerini anlattı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cem Tınaz, “Bu semineri yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin çalışmalarına ışık tutması ve dünyadaki örnekleri daha yakından inceleyebilmeleri için düzenledik. Brezilya’da Yaz Olimpiyatları ve FIFA Dünya Kupası’nın ve Güney Afrika’da ise FIFA Dünya Kupası’nın düzenlenmesi, gelişmekte olan bu ülkelerde altyapı çalışmaları ve ulaşımın geliştirilmesiyle kalkınmayı tetiklerken zaman zaman da olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı. Dünyanın iki farklı bölgesinde edinilen deneyimleri yakından tanımanın aydınlatıcı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Mega spor etkinliklerinden bölge halkının yüzde 66’sı olumsuz etkileniyor

Dr. Billy Graeff, Güney Amerika ülkelerinde sporun ve mega spor etkinliklerinin ülkelerin kalkınması üzerindeki etkilerini vaka analizleri üzerinden Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda inceledi. Güney Amerika’da düzenlenen mega spor etkinliklerinin sağlık, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet, suç oranları ve yasa dışı madde kaçakçılığı gibi alanlardaki yansımalarını analiz eden Graeff, bu etkinliklerin dev statların inşası, turizme olan katkısı, ulaşımın gelişmesi gibi olumlu etkilerinin yanı sıra toplumun bazı kesimlerinin hayatını olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

Graeff, “Araştırmamızda mega spor etkinlikleri nedeniyle altyapı yatırımlarının gerçekleştiği bölgelerde yaşayanların yüzde 66’sı yaşam koşullarının kötüye gittiğini söyledi. Bölge sakinlerinin bir kısmı ise yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Mega spor etkinlikleri turizmi de canlandıracak yatırımları ve kalkınmayı beraberinde getirse de bölge halkı için olumsuz etkiler ortaya çıkarabiliyor” dedi.

‘Spor etkinlikleri kalkınma için büyük bir itici güç olabilir’

2010 yılında Afrika’da ilk kez gerçekleşen FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Güney Afrika örneği üzerinden ‘kültürel miras’ kavramını ele alan Doç. Dr. Brendon Knott ise büyük spor etkinliklerinin toplumların ve ulusların kalkınması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Knott, “Dev spor etkinlikleri kalkınma için büyük bir itici güç olabilir. Ancak bu kalkınmanın gerçekleşebilmesi için uzun vadeli bir bakış açısı ve planlama gerekiyor. Sürdürülebilir bir kalkınma için, spor etkinliklerine yönelik yatırımların stratejik uzun vadeli hedeflerle paralellik taşıması önem taşıyor” dedi.

Knott, 2010 FIFA Dünya Kupası için Cape Town’da inşa edilen devasa stadın çevresinde oluşturulan yeşil alanların ve projenin temiz enerji perspektifinin olumlu yansımalarının olduğunu; ancak etkinliğin ardından bu alanların atıl kaldığına dikkat çekti. “Vatandaşların vergileriyle inşa edilen bu stat için harcanan para, dünya kupasından birkaç yıl sonra sorgulanmaya başladı” diyen Knott, FIFA Dünya Kupası’nın Cape Town’da düzenlenmesinin olumlu etkileri de olduğunu dile getirdi.

Knott, “Cape Town’da FIFA Dünya Kupası ile kentsel altyapı yatırımları ve ulaşım planlaması hızlandı. Kent, şimdi çok daha iyi bir ulaşım sistemine sahip. Dünya kupasıyla birlikte turizmdeki artış da kalıcı oldu. İnsanlar artık Cape Town’u tanıyor ve burayı ziyaret etmek istiyor. Bu şekilde ülkemize yapılan yabancı yatırımlarda da artış gözlemliyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.