İrem Derici anoreksiya hastalığına mı yakalandı

Ünlü şarkıcının durumunun ciddileşmesi akıllara “anoreksiya mı?” sorusunu getirdi.

Geçtiğimiz hafta yaşadığı gıda zehirlenmesi sonrasında hastaneye kaldırılan İrem Derici yoğun bakıma alındı. Derici’nin aşırı zayıflaması ve daha önce katıldığı bir televizyonda, “anoreksiya nedir bi araştırayım dedim. Birkaç maddesi bende var” açıklamasını yapması, “İrem Derici, Anoreksiya hastalığına mı yakalandı?” sorusunu akıllara getirdi.

“İNSANLAR ÇOK ÜSTÜME GELİYOR”

İrem Derici katıldığı programda şunları söylemişti: “Hiç sağlıklı zayıflamadım. Hiç ilaç kullanmadım. 1,5 yıldır aç geziyorum ben. Baktım sonra insanlar çok üstüme geliyor, bu anoreksiya nedir bi araştırayım dedim. Birkaç maddesi bende var. Örneğin sürekli gün içerisinde kiloyu düşünmek, zayıflamasına rağmen hala tane tane seçerek yemek, yüksek kalorili besinleri elinle itmek. Diğer şeyleri bende yok. Ben kendime ilk kez 30 yaşımda aşığım.”

NEDİR BU ANOREKSİYA?

Ağustos ayında 17 kilo verdiğini açıklayan açıklayan İrem Derici zayıflamaya devam etmişti. Peki nedir bu Anoreksiya hastalığı?

Anoreksiya nervoza, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluk.

ÇAĞIN HASTALIĞI OLARAK BİLİNİYOR

Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar. Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile mübalağalı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar. Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu sendromu olan ‘anoreksiya nervoza’, sadece genç kızlarda değil, artık erkeklerde de görülüyor. Tedavisi zor olan vakalarda hayatî tehlike söz konusudur.

ZORLA YEDİĞİ TAKDİRDE ÇIKARTIYOR

Ayrıca anoreksiya yoğun psikolojik sorun yaşayanlarda da görülebilir. Diyet yapma, kilo verme takıntısı olmayan insanlarda dahi çok problemli bir hayat yaşama evrelerinde yeme bozukluğu söz konusudur. Ailevî, okul, iş, veya duygusal konularda çöküntü yaşayanlar yemek yemeyi reddeder, zorla yediği takdirde çıkarır. Sonuç olarak kısa vadede çok kilo kaybetme söz konusudur ve bu hastalığın bütün etkilerini yaşarlar. Sorunların çözülmesiyle birlikte yeme sorunları da ortadan kalkar; ancak bu evre içerisinde ciddi ve kalıcı fizyolojik sorunlar yaşayabilirler.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.