İnternetten film izleyene kötü haber

Korsan yayınlarla mücadele için yeni bir birim kuruluyor. Bakan Nabi Avcı, başında bir savcının bulunacağı merkezle sanatçıların dijital ortamdaki haklarını korumayı amaçladıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, telif haklarına yönelik yeni yasa taslağında sanatçıların dijital ortamdaki haklarını korumak için, bir savcının görev alacağı Dijital Hak İhlalleriyle Mücadele Merkezi’nin kurulmasını öngördüklerini bildirdi.
Bakan Avcı, Gölbaşı Vilayetler Evinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun değiştirilmesine yönelik hazırlanan taslak hakkında TBMM Milli Eğitim, Kültür,Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerine bilgi vermesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Avcı, yasa taslağında internette izinsiz paylaşımlara ilişkin ne gibi düzenlemelerin öngörüldüğüne yönelik soru üzerine, “İnternette usulsüz kullanımla ilgili maddeler var. Mesela bir sanat eserini korsan, yasadışı bir şekilde kullanıyorsanız meslek birliğiyle birlikte sizin internet kullanımınızı yavaşlatmaktan internete erişiminizi yasaklamaya kadar bir dizi tedbir öngörülüyor” dedi.

Yasa taslağının süreci hakkında bilgi veren Avcı, “Taslak, internet sitemizde 30 gün süreyle görüşlere açık olacak. Bu bir ay içerisinde biz zaten komisyon üyelerimizden de gelen, kamuoyundan gelecek olan görüşleri, değerlendirmeleri alacağız. Son şeklini verip bu yasama dönemi bitmeden inşallah yasalaştırmak için Meclis’e göndereceğiz” ifadelerini kullandı.
Avcı, sinemacıların yaşadığı sıkıntılara yönelik soruya karşılık sinemacıların, oyuncuların, edebiyatçıların, müzisyenlerin eserlerinin çoğaltılması, dağıtılması gibi alanlarda sıkıntılar bulunduğuna işaret etti.

“Sanatçıların sorunları çözülecek”
Oyuncularla ilgili “kölelik anlaşması” olarak da anılan uygulamaların bulunduğunu aktaran Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pek çok sinema sanatçımız bu yüzden ciddi mağduriyetler yaşıyor. Düşünün ki, Sefa Önal gibi Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek kadar senaryoya imza atmış bir sinema insanı bile bugün televizyonlarda ve sinemalarda gösterilen bunca filmine rağmen bunlardan herhangi bir telif alamıyor. Dolayısıyla onların bu sorunlarını da çözecek düzenlemeler telif yasasıyla getiriliyor.”

Avcı, yapılacak düzenlemelerin geçmişe dönük değil bundan sonrası telif hakları için geçerli olacağını kaydetti.

Gazete haberleri için yasal yollar açılacak
Bakan Avcı, gazetecilerin haberlerinin de internette izinsiz, imzasız paylaşımına ilişkin taslakta bir düzenleme bulunup bulunmadığına yönelik soruya karşılık, “Sizlerin haberleri, yayınları da telif hukukuna tabi olduğu için korsan üretenlerle ilgili sizler de gerekli yasal yollara başvurabileceksiniz” diye konuştu.

Avcı, bir soru üzerine de internetin kapatılmasının veya yavaşlatılması yaptırımının bireysel olduğunu vurgulayarak, korsan kullanımın tespit edildiği andan itibaren bireysel olarak internet kullanımının yavaşlatılmasının söz konusu olacağını söyledi.
Bunun bir uyarı niteliğinde olacağını anlatan Avcı, eser sahipleriyle ceza mahkemesinde karşı karşıya gelinebileceğinin de altını çizdi.

“Yaptığımız kuralsızlıkları gidermek”
Avcı, yasanın tüm tarafları memnun edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine de, “Telif hakları konusu dünyanın hiçbir yerinde ilgili bütün tarafları memnun edecek çözüme ulaştırılmış bir konu değildir. Burada ilgili bütün paydaşlar kendi çıkarlarını olabildiğince yüksekte tutmak istiyorlar. Dolayısıyla çatışan çıkarlar söz konusu olabiliyor. Bizim yaptığımız bu alandaki kuralsızlıkları gidermek ve herkesin hak arayışlarına bir hukuki zemin ve çerçeve çizmek” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.