İklim krizi nedeniyle kuşların boyutu küçüldü

ABD’de yapılan bir araştırma, iklim krizi nedeniyle Amazon’daki kuşların boyutlarının küçüldüğünü ortaya koydu. Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Stouffer, konuyla ilgili “Bu kuşkusuz her yerde oluyor ve muhtemelen sadece kuşlarda değil” dedi.

Araştırmacılar, Amazon yağmur ormanlarında yaşayan, 77 türde 15.000’den fazla kuş üzerinde inceleme yaptı. Kuşların 40 yıllık gelişimlerinin incelendiği araştırmada, hayvanların boyutlarının giderek küçüldüğü tespit edildi.

CNN’den Katie Hunt’ın aktardığına göre; Science Advances dergisinde Cuma günü yayınlanan yeni bir araştırmada bilim adamları, 1980’lerden beri neredeyse tüm kuşların ağırlıklarının hafiflediğini ve her on yılda bir vücut ağırlıklarının ortalama %2’sini kaybettiklerini bildirdi. Verilere göre, 1980’lerde yaklaşık 30 gram ağırlığında olan bir kuş türü için, popülasyon şimdi ortalama 27.6 gram civarında. Çalışma ayrıca, incelenen Amazon kuş türlerinin üçte birinde kanat açıklığının arttığını da ortaya çıkardı.

‘DEĞİŞİM KUŞLARA MAHSUS DEĞİL’

Louisiana Eyalet Üniversitesi Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Okulu’nda Profesör olan yazar Philip Stouffer, “Bu kuşların boyutları ve ağırlıkları değişken değildir, bu nedenle ağırlıklarında birkaç gram küçülme olduğunda, bu çok önemli” dedi.

Stouffer, bu durumun kuşlara mahsus olmadığını ve iklim değişimine bağlı olduğunu belirterek “Bu kuşkusuz her yerde oluyor ve muhtemelen sadece kuşlarda değil. Pencerenizden dışarı bakıp one gördüğünüze bakarsanız, koşullar 40 yıl önceki gibi değil ve büyük olasılıkla bitkiler ve hayvanlar da bu değişime tepki veriyor” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.