İBB Şehir Tiyatroları Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun Açılışının 75. Yılını Kutluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nun açılışının 75. yılını kutluyor. Açıldığı günden bu yana, İBB Şehir Tiyatroları’nın bir sahnesi olarak özellikle yaz oyunlarında ağırlıklı olarak kullanılan Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu, İstanbulluların yaz aylarında nefes aldığı, kültürel ve sanatsal etkinliklere katıldığı bir sahne olarak şehrin hayatında varlığını sürdürüyor.

75. Yıl Kutlanıyor

İstanbul Şehir Tiyatroları, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ilk oyunundan günümüze geçen 75. yılını özel bir videoyla kutluyor. Kral Oidipus oyununun ardından, 1947 yılında İstanbul Belediyesi kararıyla İBB Şehir Tiyatroları’na devredilen Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda 75. yılımızı, bir Shakespeare klasiği 12. Gece’nin 24 Ağustos gösterimi öncesinde seyircilerimiz ve sanatçılarımızın katılımıyla kutlayacağız. Oyun öncesinde, 1947 yılında Harbiye Açık Hava Tiyatrosu sahnesine ilk çıkan sanatçılarımızın anısına, sanatçılarımız bir mum getirerek hem onları hem de o günden bu yana ışıklarıyla bu sahnemizi aydınlatan bütün sanatçılarımızı hatırlamış olacağız.

Kral Oidipus’la Açılışı Yapıldı

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın bir yandan kurumsal kimlik kazanmak bir yandan da kendi seyircisini yetiştirmek amacıyla yaptığı çalışmalar, İstanbul’da kurumsal tiyatronun zorluklarının göğüslendiği zamanlardır. Muhsin Ertuğrul başta olmak üzere, o dönem tiyatroya gönül vermiş bir avuç insan, bin bir zorluğu göğüsleyerek kahvehanelerden sokaklara şehrin her noktasına tiyatroyu götürmek için seferberlik başlatmıştı. Bu çalışmaların kısa sürede sonuç verdiğini, İstanbul’da seyirci patlamasının yaşandığını, özellikle II. Dünya Savaşı’nın zor günlerini geride bırakan İstanbulluların nefes almak için tiyatroya akın ettiğini biliyoruz.

Tam da böylesi seyirci ilgisinin yoğun olduğu bir zamanda, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar, Harbiye’de bir açık hava tiyatrosunun yapılması için karar almıştı. 1946 yılında temeli atılan ve amfitiyatrolar dikkate alınarak inşa edilen Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, 1947 yılında Sofokles’in yazdığı Bedreddin Tuncel’in dilimize çevirdiği Kral Oidipus oyununu, Muhsin Ertuğrul yönetiminde, Cemal Reşit Rey’in müzikleriyle İstanbul seyircisiyle buluşturmuştu.

Ustalar Sahnede Buluştu

İBB Şehir Tiyatroları’nın dev oyuncu kadrosu, Harbiye Açık Hava’da görkemli bir gösteriye imza attığında, İstanbul’un yıldızlı geceleri ilk kez alkışlarla çınlayacaktı. Kral Oidipus oyununda, H. Kemal Gürmen, Müfid Kiper, Sami Ayanoğlu, Hadi Hün, R. K. Arduman, İ. Delideniz, Kadri Ögelman, Şakir Arseven, Talat Artemel, Necla Sertel, Mahmud Moralı, İ. Galip Arcan, Kâni Kıpçak, Nevin Akkaya, Melahat İçli, Kemal Ergüvenç, Samiye Hün, Şakir Arseven, Nezihe Becerikli ve Mücap Ofluoğlu gibi usta aktörler rol alıyordu.

Atölyelerde Dekor, Kostüm Hazırlanıyor

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları’nın atölyeleri de bulunuyor. Kendi dekorunu, kostümünü, aksesuarını üreten nadir tiyatrolardan biri olan İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yıllardır oyun hazırlıkları bu atölyelerde gerçekleştiriliyor. Şapka atölyesinden ayakkabı atölyesine, ahşap atölyesinden demir atölyesine, bir oyun için gerekli olan bütün malzemeler burada, bu alanda uzmanlaşmış ustalar tarafından hazırlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.