Hava sıcaklıkları arttı İzmir İtfaiyesi teyakkuza geçti

Orman yangınlarını önlemede bekleme noktaları hayat kurtarıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi alarma geçti. Orman Bekleme Noktası ve Akıllı İhbar Sistemi’yle olası yangınlara en kısa sürede müdahale edecek itfaiye personeli görev yerlerine yerleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olası orman yangınlarına erken müdahalede bulunabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 7 ilçede müfreze ve orman yangınlarına karşı orman köylerini korumak amacıyla itfaiye nöbet noktaları oluşturdu.

Yangına ilk müdahalenin önemini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, “Bizler zamanla yarışıyoruz. Orman yangınları önce örtüyle başlar gövdeye ve dal yangınlarına doğru devam eder. Dal yangınlarına ulaştığında özellikle kozalakların belirli ısıya ulaşıp patlamasıyla ve kuruyan dallarla hızla yayılır, yangının büyümesine sebep olur” dedi.

En kısa sürede yangına müdahale için işbirliği
Orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahale için Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’yla Akıllı İhbar Sistemi’ni geliştirdiklerini ifade eden Derse, “Şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanlarının yüzde 46’sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi (yapay zeka) ile 24 saat izleyen kameralarla takip ediyoruz. Ayrıca bu sene 57 tanker, bir önceki yıl 65 tanker dağıttık. Kapatılan İl Özel İdaresi’nden gelen tankerlerle toplam 313 tankeri köylerimize ulaştırdık. Böylelikle itfaiye yetkilileri ve itfaiye erlerinden aldıkları eğitimlerle muhtarlar ve özel eğitim almış gönüllüler elbirliği ile de orman köylerinde yangına müdahale edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Orman yangınlarından korunmak için dikkat!
Orman yangınlarından korunmak için vatandaşlara uyarılarda da bulunan Derse, “Özellikle piknik ve mesire alanlarına yangın çıkartabilecek tüp, mangal gibi malzemelerle girilmesi yasak. Buna çok dikkat edilmesi gerek. Yangınların yüzde 48’i sigara izmaritinden çıkar. Lütfen sigara izmaritlerini, kibritleri ve diğer tütün ürünlerini hareket halindeki araçlardan veya park alanlarındaki herhangi bir yere atmayın. İzmaritleri sadece belirlenen yerlere attığınızdan emin olun. Evsel atıkları yakarken yerel yönetmeliklere uyun. Rüzgarlı koşullarda arka bahçede ateş yakmaktan kaçının ve alevleri kontrol altında tutmak için yakınlarda bir kürek, su ve yangın tüpü bulundurun. Vatandaşlar gözetimsiz veya kontrol dışı bir yangın görürse derhal telefonundan Acil Çağrı Merkezi ‘112’yi tuşlayarak ‘Yangın İhbar Hattı’ ve Acil İzmir Uygulamasına resmi atılarak iletişime geçilebilir. İnşallah yangınsız bir sezon olur. Bu güzelim ormanlarımız, ciğerlerimiz yanmasın. Tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Müfreze ve nöbet noktaları nerede?
30 ilçede 57 İtfaiye Grubu, 1095 personel ve 293 araçla 7 gün 24 saat görev yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, orman köylerinde ve kırsal alanlarda yangınlarına hızlı müdahale etmek için Bergama’nın Yukarıbey, Ödemiş’in Kaymakçı ve Gölcük, Menderes’in Ahmetbeyli, Buca’nın Kırıklar, Balçova’nın Teleferik, Karaburun’un Küçükbahçe bölgelerinde nöbet noktaları oluşturdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen yıllardaki yangınların ardından Türkiye’de ilk kez Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Şube Müdürlüğü’nü kurmuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.