Hamilelikte diş ve dişetine dikkat!

Dişeti hastalığı olan kadınlarda erken ve düşük ağırlıklı doğum oranı, sağlıklı bireylere oranla 7 kat daha fazla ortaya çıkıyor…

Kadınlarda dişeti, yaşamlarının önemli bölümlerini kapsayan ergenlik, hamilelik, mensturasyon ve menapoz dönemlerinde farklılıklar göstermekte. Hamilelerde ise bebeğin diş gelişimi anne karnında başladığından bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye daha çok dikkat etmesi gerekiyor.

Periodontolog (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı) Dr.Med.Dt. Laçin Berber, Dişeti hastalığı olan kadınlarda erken ve düşük ağırlıklı doğum oranı, sağlıklı bireylere oranla 7 kat daha fazla görüldüğünden, hamilelik döneminde bakım ve kontrollerin önemine değindi. Berber, Halk arasında inanıldığı gibi hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı kesinlikle doğru değil. Hamilelik döneminde dişlerin çürümelerinin nedenleri olarak; Bebek beslenen dönemde aşırı istek duyulan tatlıların yendikten sonra diş fırçalamanın ihmal edilmesi,- İlk aylarda görülen kusmalardan sonra ağızda çürümeye eğilimli asidik ortamların oluşması, Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron gibi hormonların düzeyinin artmasıyla damar yapısında oluşan değişiklikler ve buna bağlı olarak da dişeti hastalıklarına yatkınlık oluşmasının en önemli faktörler olduğunu belirtti.

Hamilelikte ortaya çıkan diş sorunlarına da değinen Berber, Hamilelerde diş eti problemleri genellikle 2. aydan sonra başlar ve 8. ayda en üst düzeye gelir. Özellikle ağız hijyeninin iyi olmadığı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. En çok sıklıkla görülen dişeti sorunu, hamileliğin başlangıcında görülen, “Hamilelik Gingivitisi” dediğimiz dişetinin kızarık, şiş, hassas ve kanamalı durumudur. Ayrıca ağız bakımı iyi olmayan ve dişetlerinde irritasyon olan hamilelerin dişetlerinde “Hamilelik Tümörü” gelişme riski de vardır. Bunlar genellikle doğum sonrası kendiliğinden geçen ancak çiğneme, fırçalama güçlüğü ve aşırı ağrı gibi sorunlara da neden olan, habis olmayan dişeti büyümeleridir.Bu durumlarla karşılaşılma olasılığını azaltmak için ağız bakımını doğru yapmak büyük önem kazanıyor.

Hamilelikte ağız bakımının önemine değinen Berber; Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassaslaştırdığından dolayı ağız bakımının tam ve doğru yapılması çok önemli. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalılar. Dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalı. Diş araları diş ipi ile temizlenmeli. Diyetteki karbonhidrat ve asitli içeceklerin miktarını düzenlenmeli, kusma atakları sonrası ağzınızı bol su ile çalkalanmalı. Diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalı. Bilgisini verdi.

Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi konusuna da değinen Periodontolog Dr. Med.Dent. Laçin Berber, ‘’Hamilelik dönemi, diş tedavilerinin yapılmasına engel değildir. Aksine bu dönemde ağız enfeksiyonlarının kontrolü ve tedavisi, bebeğe bakteri geçiş riskini azaltmaktadır. Genellikle acil olmayan işlemler hamilelik sürecinde yapılabilir. Herhangi bir diş-dişeti tedavisi için hamileliğin 4. ve 6. aylar arası en uygun zamandır dedi. Hamileler de ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenlere dikkat çeken Berber, ‘’Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyvalar ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri ile et, balık ve yumurta dengeli olarak alınması gerektiğini vurgulayarak Hamile olmayı düşünen veya hamile olan her kadın, mutlaka bir periodontolog, dişhekimi kontrolünden geçmeli, ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tedavilerini yaptırmalıdır. Bu, hem annenin hem de çocuğunun sağlığı için çok önemlidir. Yapılan rutin kontrol ve tedavilerle gebenin yaşam kalitesi yükselir ve sorunsuz bir dönem geçirme şansı artar’’dedi.

lacin berber

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.