Gültepe Rumeli Şenliği Konak’ta Balkan rüzgarı estirdi

Konak Belediyesi’nin bu yıl on beşincisini düzenlediği Gültepe Rumeli Şenliği, Rumeli, Balkan ve adalar kökenli vatandaşları bir araya getirerek Balkan ezgileri, göçmen halayları ve kültürel motifleri eşliğinde unutulmaz bir şenlik yaşattı. Kendisi de Balkan kökenli olan Başkan Batur, tüm Balkan göçmeni vatandaşları CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Fuar İzmir’de gerçekleştireceği Balkan Rumeli buluşmasına davet ederek, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sizlerle randevusu var. Genel Başkanımız sizlerin sorunlarını, birebir sizlerden dinlemek istiyor. Bütün Balkan göçmeni kardeşlerimizi davet ediyoruz” dedi.

Konak Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Gültepe Rumeli Şenliği on beşinci kez Gültepelilerle buluştu. İki yıllık pandemi arasının ardından yeniden düzenlenen şenliğe, ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Sorumlusu Görkem Duman, CHP İzmir İl ve CHP Konak İlçe yöneticileri, MHP Konak İlçe Başkanı Yusuf Çoban, İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Konak Belediyesi Balkan Masası Başkanı Birol Özkardeşler, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, Rumeli, Balkan ve Ada derneklerinin başkan ve yöneticileri ile Gültepeliler katıldı. Balkan göçmeni Gültepelilerin hasret giderdiği, yeniden el ele tutuşup göçmen halayı oynadığı, göçmen türkülerinin seslendirildiği gecede Başkan Batur, “Hemşehrilerim” diyerek seslendiği Balkan, Rumeli ve adalar kökenli vatandaşlara “Konak Belediyesi’nde bir kardeşiniz var” dedi.

Balkan Masası ilk kez Konak’ta hizmete açıldı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yaptığı konuşmada pandemi nedeniyle yaşanan iki yıllık ayrılığın ardından Gültepe Şenliğini yeniden düzenlediklerini ve bu şenliği çok önemsediklerini söyledi. İzmir’de Balkan Masasını kuran ilk belediye olduklarını hatırlatan Başkan Batur, “Konak Belediyemiz İzmir’de ilk kez Balkan Masası uygulamasını başlatan belediye oldu. Balkanlardan, adalardan gelmiş çok değerli göçmen kardeşlerimizin belediyeyle irtibatını, ilişkisini sağlayacak Balkan Masası uygulamasını başlattık. Başında da benim içinizden biri olan Birol Özkardeşler’i getirdik. Bundan sonra da hep birlikte çok güzel çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

Balkan göçmenlerine davet var

Başkan Batur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Balkan göçmeni vatandaşlarla İzmir’de gerçekleştireceği buluşmaya, “Cumartesi günü Gaziemir’deki Fuar alanında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sizlerle randevusu var. Genel Başkanımız sizlerin sorunlarını, birebir sizlerden dinlemek istiyor. Bütün Balkan göçmeni kardeşlerimizi davet ediyoruz” sözleriyle davet etti.

“Gücümüzü Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz”

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Başkan Batur, Mustafa Kemal Atatürk’ten güç aldıklarını ve O’nun emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladığı konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Değerli Hemşehrilerim. Hemşehrilerim diyorum, çünkü suyun karşı tarafından gelenlerde bir hemşehrilik bağı vardır. Hep beraberiz. Gücümüzü, suyun karşı tarafından gelen, ülkemizin en büyük Türk’ü olan Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz. O’nun bize emanet ettiği Cumhuriyete gözümüz gibi bakmamız lazım. Mübadillerin Paşası olan Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü ve şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum.”

Aygun: Balkan göçmenleri bu ülkenin gerçek unsurlarıdır

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da şenlikte bir konuşma yaparak Gültepelileri selamladı. Aygun, “Ben de bir Balkanlı olarak burada olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Balkan göçmenleri, Balkanlardan Türkiye’ye, anavatanlarına dönmüşlerdir ve bu ülkenin gerçek unsurlarıdır. Balkanlılar heyecanlı, güleç yüzlü, saygılıdır” dedi.

Özkan: Kuvayımilliye ruhunu canlandırmalıyız

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan da sözlerine “Ben de sizlerin arasında çıkmış, Balkanların suyunu içmiş, havasını koklamış bir kardeşinizim” diyerek başladı. Çanakkale Şehitliği’ndeki Balkan kökenli şehitleri hatırlatan Özkan, “Çanakkale Şehitliği’nde şehitlerimizin doğum yerlerine bakarsanız görürsünüz ki doğum yeri Üsküp, Piriştina, Gümülcine, Köstence… Dedelerimizin ne derdi vardı da Anadolu’ya geldiler? Sebebi Kuvayımilliye ruhu dostlar. O ruhu canlandırmak zorundayız, dedelerimizin yolunda yürümek zorundayız” dedi.

“Abdül Batur’u alkışlıyorum”

Öte yandan Özkan, Balkan göçmenlerini bir araya getiren ve kültürünü yaşatan Gültepe Rumeli Şenliğinin önemine dikkat çekerek Başkan Batur’u alkışladığını söyledi ve “Bu kültürü burada yaşatan belediye başkanımız Abdül Batur’a teşekkür ediyorum. Eşinizle, dostunuzla, sevdiklerinizle bir araya gelip hasret gidermeniz için böyle bir şenliğe katkı verdiği için kendisini kutluyorum. Ben de sivil toplumdan geleni Balkan dernek ve federasyonlarında uzun süre görev yapmış bir kardeşiniz olarak kendisini alkışlıyorum” dedi.

İki yıl aradan sonra iki kat şenlik coşkusu

İki yıllık pandemi arasından sonra Gültepelilere büyük coşkusu yaşatan 15. Gültepe Rumeli Şenliği, birbirinden güzel konser ve gösterilerle renklendi. İlk olarak Orkestar Sertan ve Arkadaşları sahne aldı. Konserin ardından gerçekleştirilen Düşler Atölyesinin geleneksel Balkan kıyafetleri defilesi ise büyük alkış aldı. Çamdibi Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü ise Üsküp yöresinin oyunlarını izleyiciyle buluşturdu. Ardından sahne alan Rumeli Ayhan ise şenliğe katılanları Balkan ezgileriyle coşturdu. Gültepelilerin büyük bir çember oluşturarak oynadıkları Göçmen Halayına Başkan Batur da eşlik etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.