Google tahminini açıkladı… İstanbul, Ankara ve İzmir’de hangi adaylar önde?

Google, 2017’deki Fransa Cumhurbaşkanlığı ve 2018 yılındaki İtalya genel seçimlerini doğru tahmin etmişti.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, adaylarla ilgili yapılan arama sonuçlarına dayanan Google Trends verileri yayınlandı. Rapora göre İzmir ve Ankara’da Millet İttifakı’nın adayları Tunç Soyer ile Mansur Yavaş ‘daha popüler’ görünürken, İstanbul’da ise Binali Yıldırım önde.

İnternet kullanıcıların Google arama motoru üzerinden yaptıkları aramaların analiz edilmesiyle oluşturulan Google Trend verileri, araması yapılan konunun ne ölçüde gündemde olduğunu ortaya koyuyor. 31 Mart yerel seçimler öncesinde de, yarışacak adayların isimlerinin Google aramaları analizi, onların kullanıcılar arasındaki popülaritesine ilişkin ipuçları veriyor.

2014 yerel seçimlerinde doğru tahminde bulunmuştu
Söz konusu veri analizi yöntemi, 2017’de düzenlenen Fransa Cumhurbaşkanlığı ve 2018 yılındaki İtalya genel seçimlerini doğru tahmin etmişti.

Google Trends ayrıca, 2014 Türkiye yerel seçimlerinde de Ankara ili için doğru tahminde bulunmuştu. Ancak yine de, adayların internet ortamındaki aranma sıklığı, seçim sonuçlarına ilişkin kesin sonuçlar göstermiyor. Zira Google Trends analizleri kimi zaman seçim sonuçlarıyla uyum gösterse de, seçim sonuçlarına ilişkin bir kesinlik barındırmıyor.

Öte yandan Google Trends, 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi ‘en popüler aday’ olarak göstermişti.

Son yapılan Google Trends araştırma sonuçlarına göre ise, İzmir’de Tunç Soyer, Ankara’da Mansur Yavaş, İstanbul’da ise Binali Yıldırım önde görünüyor.

Google Trends analizinde yer alan illerdeki adayların internet kullanıcıları açısından sahip olduğu popülarite dağılımı ise şu şekilde:

İstanbul
Ekrem İmamoğlu: %49

Binali Yıldırım: %51

Ankara
Mansur Yavaş: %51

Mehmet Özhaseki: %48

Haydar Yılmaz: %1

İzmir
Nihat Zeybekci: %39

Tunç Soyer: % 61

Mersin
Vahap Seçer: %59

Hamit Tuna: %41

Bursa
Alinur Aktaş: %41

Mustafa Bozbey: %59

Isparta
Yusuf Ziya Günaydın: %30

Şükrü Başdeğirmen: %49

Gökmen Gökmenoğlu: %21

Adana
Zeydan Karalar: %52

Hüseyin Sözlü: %48

Samsun
Mustafa Demir: % 17

Erhan Usta: % 56

Hayati Tekin: %27

Ordu
İdris Naim Şahin: % 66

Mustafa Adıgüzel: %7

Hilmi Güler: %27

Şanlıurfa
Sabahattin Cevheri: %54

Zeynel Abidin Beyazgül: %46

Kayseri
Dursun Ataş: %43

Memduh Büyükkılıç: %57

Eskişehir
Yılmaz Büyükerşen: %61

Burhan Sakallı: % 39

Antalya
Muhittin Böcek: %56

Menderes Türel: %44

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.