Gölcük’ün Adını Sanat Tarihine Yazdıracak Sultan Baba Mescidi Tamamlandı

Gölcük’ün adını, sanat tarihine yazdırmaya ve simgelerinden biri olmaya aday, çok sayıda akademisyen ve sanatçının verdiği destekle inşa edilen Sultan Baba Mescidi tamamlandı.

Gölcük Belediyesi tarafından yapımına başlanılan; ilçenin adını sanat tarihine yazdırmaya ve simgelerinden biri olmaya aday, çok sayıda akademisyen ve sanatçının verdiği destekle inşa edilen Sultan Baba Mescidi tamamlandı.

KUR’AN-I KERİM’DE BAHSİ GEÇEN BİTKİLER

Camilerin iç mekanlarında; genellikle, minber çevresinde ve yan duvarlarda yer alan, seramik üzerinde, çoğunlukla; gül, lale, karanfil ve benzeri çiçek motiflerinden farklı olarak; Kur’an’da bahsi geçen 17 meyve ve bitkinin, çiçekleri ve yaprak motifleri mescidin ahşap pencerelerin camlarında yer alıyor. Hem içeriden, hem de dışarıdan aynı şekilde, çift yönlü olarak görülebilen, kırılmaz ve fırınlanmış camların içinde yer alan bitki desenlerinden oluşan eserleri, Bartın’da yaşayan cam altı sanatçısı İbrahim Boz yaptı.

ZEMİN KAT GİRİŞİNDE NAR, ÜST KAT GİRİŞİNDE ZEYTİN AĞACI

Sultan Baba Mescidi’nde; Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen bitkilerin cam altı sanatı ile pencerelerde yer almasının yanında, yine; Kur’an-ı Kerim’de zikredilen bitkilerden olan nar ağacı giriş kapısı yanına, 150 yaşında bir zeytin ağacı da, üst kat giriş kapısının hemen yanına, pencerelerdeki sembolik anlatıma uyumlu olarak ekildi.

KÂBE ÖRTÜSÜ SERAMİK SANAT ESERİ İÇİNDE SERGİLENİYOR

Her detayı ile ziyaretçilerini etkileyecek mescitte, Halıdereli Mustafa Özsoy tarafından hediye edilen Kâbe örtüsü de yerini aldı. Müddessir Suresi 30. Ayette geçen “üzerinde 19 (muhafız melek) vardır” zikrine atfen; 19 santim çapındaki Kâbe-i Muazzama örtüsü, mücevher sanatçısı Kocaeli Üniversitesi Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlileri Adil Saraçoğlu ve seramik sanatçısı Öğr. Gör. Hakan Öcel tarafından birlikte imal edilen ve Kâbe’ye giden yolların sembolize edildiği seramik eser içinde sergileniyor. Kıble istikametinde duvara monte edilen eserde; Kâbe örtüsünün çevresinde yer alan, Kâbe-i Muazzama ile ilgili Al-i İmran Süresi 96. ayette; hüsn-i hat sanatçısı Mahmut Şahin tarafından yazıldı. Seramik zeminde oyulan yazıların içi, çok ince metal malzeme ile kaplandı.

KİTÂBELER VE KUBBEALTI ESMA-ÜL HÜSNA HATLARI ÜNLÜ HATTAT İMZALI

Zemin kat giriş kapısının üzerinde, mescidin adının yazılı olduğu mermer kitâbeyi ve üst kat giriş kapısının üzerindeki mescitlerin imarı hakkındaki Tevbe Süresi 18. ayetin yer aldığı mermer kitâbeyi, kubbe altındaki ve duvarları çepeçevre kuşatan Esma-ül Hüsna (Allah’ın güzel isimleri) hüsn-i hattını da, ünlü hüsn-i hat sanatçısı Mahmut Şahin yazdı. Kubbe altındaki yine Esma’nın yer aldığı hüsn-i hatların görselliği ve üst katta ferah bir ortam oluşturmak için; aydınlatma için tavandan avize sarkıtılmayarak, duvar köşelerindeki gaz lambası görünümlü lambalarla aydınlatma sağlandı. Esma-ül Hüsna’nın yazıldığı hüsn-i hatların kalem işçiliğini nakkaş ve kalemkâr sanatçısı Mahmut Emekli yaptı.

AHŞAP OYMA KAPILAR

Örcün Sultan Baba Mescidi’nin 5 cm kalınlığındaki 2 ağaç kapısının deseni, en az 200 yıllık Saraylı Köyü Camii kapısıyla aynı motiflerle, el işi oyma olarak İstanbul’da yapıldı.

MESCİT KURUL TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEYE UYGUN OLARAK YAPILDI

Sultan Baba Mescidi, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından, 21.09.2021 tarihli, 5377 No.lu kararla onaylanan projeye uygun olarak inşa edildi.

MESCİT 2 KATLI VE HER KATIN, ZEMİN KOTUNDA GİRİŞ KAPISI VAR

Zemine katların şadırvan olarak düzenlendiği, tarihî örneklerden farklı ve özgün olarak; Sultan Baba Mescidi’nde, her iki kat da, kadın ve erkek için ayrı ayrı ibadet alanı olarak planlandı. Nevşehir taşından inşa edilen 2 katlı mescitte, kot farkından faydalanılarak oluşturulan kadınlar ve erkekler için ayrı giriş kapısı bulunuyor. Köşk mescitlerdeki gibi merdiven ile üst kata çıkılması yerine; mescidin üst katına da, üst kota taş merdiven ile çıkılıyor ve mescide zeminden giriliyor.

ÜST KAT ZEMİNİ AHŞAP

Üst katın zemini, sapelli ağacından 20 santimlik kirişler üzerine kaplanan 4 santimlik sapelli döşeme tahtasından yapıldı.

HUZUR VEREN BİR MEKÂN, MERAK UYANDIRAN BİR ESER

Taş, ahşap oyma, cam altı sanatı, hüsn-i hat, seramik sanatı, mücevher sanatı gibi çok sayıda sanatı barındıran, Örcün’de, Sultan Baba Türbesi’nin alt kısmında Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’nin karşısında yer alan Sultan Baba Mescidi; bir ibadethane olarak, huzur veren, manevî atmosferi olan bir mekânda yer almanın yanında, içerdiği sanat eserleri ile de, Gölcük’ün adını sanat tarihine yazdırmaya aday.

GÖLCÜK’E VE MEMLEKETİMİZE HAYIRLI OLSUN

Sultan Baba Mescidi’nin ilçeye değer katacağını söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Sultan Baba Mescidi ilçemize, memleketimize hayırlı olsun. Sultan Baba İbrahim Ethem Hazretlerini ve civardaki kabristanda medfun meşayihi, vatanımızın cümle manevi fatihlerini ve bilvesile şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Esma-ül Hüsna altında kılınan namazlar, edilen dualar ind-i İlâhi’de kabul olsun inşallah” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.