GIF’in mucidi Steve Wilhite 74 yaşında yaşamını yitirdi

İnternet dünyasını sarsan ölüm: Ünlü mucit hayatını kaybetti. Son iki haftadır koronavirüs ile mücadele eden Wilhite’in ölüm ilanında, “Bütün başarılarına rağmen çok alçakgönüllü, kibar ve iyi bir adam olarak kaldı” ifadelerine yer verildi.

1987 yılında Grafik Değiştirme Biçimi anlamını taşıyan Graphics Interchange Format’ını (GIF) internet dünyasına kazandıran Steve Wilhite hayatını kaybetti.

74 yaşındaki Wilhite bu ayın başlarında yakalandığı koronavirüse (Kovid-19) yenildi.

Bloomberg’in haberine göre; Wilhite sosyal medyada şaka, mem ve tepki için kullanılır hale gelmeden yıllar önce, GIF’i 1987’de geliştirdi. GIF’in nasıl telaffuz edildiği ile ilgili senelerdir süren tartışmayı da geçtiğimiz yıllarda sonladıran Wilhite, gif değil jif olarak söylenmesi gerektiğini belirtmişti.

Mucidinden 35 yıl sonra ve birkaç nesil grafik ve animasyon formatı sonrasında GIF, web’in popüler ve sevilen bir dayanağı olarak varlığını sürdürüyor.

“ALÇAKGÖNÜLLÜ, KİBAR VE İYİ BİR ADAM OLARAK KALDI”

Twitter ve Telegram gibi sosyal ağlar, ikonik anların ve video kliplerin parçacıklarıyla dolu GIF arama motorlarını entegre etti. Tumblr ve 9Gag gibi platformlar ise GIF kullanımlarıyla öne çıkan platformlar haline geldi.

2013 yılında Webby Yaşam Boyu Başarı ödülüne layık görülen Wilhite’ın ölüm ilanında, “Bütün başarılarına rağmen çok alçakgönüllü, kibar ve iyi bir adam olarak kaldı” yazıldı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.