Gıda zehirlenmeleri ölümle sonuçlanabilir

GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sıklıkla rastlanılan gıda zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini belirtip, “Gıda zehirlenmeleri en çok pek bilinmez ama pirinç ve bulgur pilavında rastlanır. İyi derecede pişirilmemiş tavuk ürünleri. Yumurta ve genel olarak süt ürünleri. Yapıldıktan sonra soğutulup ancak soğukta saklanmayan sütlü tatlılar. Bunlar da zehirlenmeye yol açabilir” dedi.

Yiyeceklerin üretim ve saklanmasında uygun şartların sağlanamaması halinde besin zehirlenmesine sıkça rastlanabiliyor. Kusma, mide bulantısı ve yüksek ateş şikayetleriyle toplu zehirlenme vakaları sıkça haberlere konu oluyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, konuyla ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

“En çok vefat ve düğün yemeklerin ardından görülüyor. Bunun yanında okul yemekhanelerinde görülebiliyor. Gastronomi ve yöresel yemek fuarlarında da yemek zehirlenmeleri olaylarına rastlanabiliyor. Neden oluyor. Ürünlerin tam olarak pişirilmemesi, sıcak ve soğuk zincirin kırılması gibi durumlar da buna etken olabiliyor. Yemekler bakterilerin geliştiği 5 ila 65 derece arasındaki ortam sıcaklığında uzun süre kalırsa zehirlenmeye etken olabiliyor. Tek kıstas fiyatt olmamalı. Geriye kalan olmazsa olmazları gözardı ederseniz bu tip gıda zehirlenmelerinin yaşanması kaçınılmazdır. Özelikle ürünlerin alımında kullanılan hammaddenin kalitesi önemli. Gıda mühendisinin denetiminde ürünler hazırlanmalı”

SICAK VE SOĞUK ZİNCİRİN ÖNEMİ

Her gün bir zehirlenme haberiyle karşı karşıya kalındığını belirten Toprak, “Sıcak ve soğuk zincir kırılmamalı. Yemeği herhangi bir ısıtıcı ve soğutucu kullanmadan yaparsanız, bu bozulmayı arttırır. Yemekler sıcak koyduğunuzda sıcak tutan, soğuk koyduğunuzda soğuk tutan termobox dediğimiz yemek taşıma kabı olan sistemde taşınmalı. Yemek sunuma konduğu zamanda yelekler 65 derecenin üzerinde servis edilmeli. 2 saat içinde o yemeğin tüketilmesi gerekiyor. Aynı şekilde soğuk ürünler tatlı ve mezeler gibi yiyecekleri, 10 derecenin altında 5 dereceye yakın salatbar dolabında saklanmalı. Bu kaidelere uymazsanız, düzgün bir hammadde kullanmazsanız gıda zehirlenmesine yol açabilir. Tabi ki personel hijyeni ve kişisel koruyucu donanımların kullanılması önemli. Personelin periyodik muayenelerinin yapılması önemli” dedi.

PİRİNÇ VE TAVUKTAN KAYNAKLI BOZULMALARA DİKKAT

En çok hangi yemeklerde gıda zehirlenmesiyle karşı karşıya kalındığını aktaran Toprak, “Pek bilinmez ama pirinç ve bulgur pilavında rastlanır. İyi derecede pişirilmemiş tavuk ürünleri. Yumurta ve genel olarak süt ürünleri. Yapıldıktan sonra soğutulup ancak soğukta saklanmayan sütlü tatlılar. Bunlarda zehirlenmeye yol açabilir” dedi. Gıda zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Toprak, “Özellikle pirinç ve tavuktan kaynaklı bozulmalar ölüme kadar götürülebilir. Evde düzgün şekilde yapılmayan konserveleri de önermiyoruz. Gıda zehirlenmesi yaşanabilecek gıdalar pek anlaşılmıyor. Ancak bazı durumlarda koku veya tat ele verebilir. Genelde çok anlayabileceğimiz bir durum olmayabilir. Bölme bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulup gerekli müdahale yapılmalı” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.