Gazeteciler, dijital çağda medyayı tartıştı

İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslararası İletişim Günleri, kamuoyunun yakından tanıdığı gazetecilerin katıldığı “Dijital Çağda Medyanın Geleceği” başlıklı yuvarlak masa oturumu ile sona erdi.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen oturumda kamuoyunun yakından tanıdığı gazeteciler, günümüzde medyanın ve iletişim eğitiminin içerisinde bulunduğu durumu ve sorunlarını değerlendirerek gençlere tavsiyelerde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, basın özgürlüğü sıralamasında 149. sırada yer alan Türkiye’de cezaevinde tutuklu 28 gazetecinin bulunduğunu, bine yakın gazetecinin son 10 yıllık süreçte tutuklandığını ve serbest kalanlar olduğunu söyledi. Gazetecilikte işsizlik oranının yüzde 30 olduğunu kaydeden Güneş, genel olarak yoksulluk sınırında bir ücret söz konusu olduğunu belirterek, sendikalaşma oranında düşük seviyede olduğunu kaydetti.

Habertürk TV’den gazeteci Göksel Göksu da televizyon haberciliğini değerlendirdiği konuşmasında kuşaklar arasında televizyon izleme farklılıklarının bulunduğunu söyledi. Özellikle genç kuşağın televizyon ve gazete gibi geleneksel medyayı takip etmemesine rağmen sosyal medya sayesinde dünya ve ülke gündemine son derece hâkim olduklarını kaydeden gazeteci Göksu, “Google’da yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de sadece nüfusun yüzde 64’ü sosyal ağları kullanıyor. Televizyonu seyretmemeleri, gazeteleri okumuyor olmaları onların gündemi takip etmediği anlamına mı geldiği sorusunu bizim kendimize sormamız lazım. Eğer bu anlama gelmiyor ki bence gelmiyor. Gelmiyorsa da biz neden kendimizi izletemiyoruz, neden onlara ulaşamıyoruz sorusunu sormamız lazım. İhtiyaçlara mı cevap veremiyoruz?” diye sordu.

Televizyon haberciliğinin son yıllarda çok büyük bir kısırdöngüye girdiğini belirten gazeteci Göksel Göksu, “Televizyonlar belli başlı üç ajanstan besleniyor. O ajanstan gelen bilgiler habere dönüştürülüyor. Eskiden televizyon haber merkezlerinde 40-50 muhabir çalışırken bugün artık 3,5 maksimum 7 muhabirin çalıştığı haber merkezleriyle karşı karşıyayız.” dedi.

Emekli akademisyen Prof. Dr. Ümit Atabek, iletişim eğitimindeki değişimler ve sorunlara değindi. Prof. Dr. Ümit Atabek de, öğrencilerin edebiyat, ekonomi, tarih gibi temel bilimlerin mutlaka öğretilmesi gerektiğini de söyledi.

Gazeteci Ahu Özyurt, sanıldığı kadar kötü bir durumda olunmadığını belirterek iyi işin halen değeri olduğunu söyledi. “Birkaç sene öncesine kadar hiç duymadığımız dijital medya yazarı içerisinde çok önemli isimler var” diyen Özyurt, “Yeni bir sınıf ve güçlü bir gazetecilik, özellikle araştırmacı gazetecilik sınıfı geliyor. Bunlar küçümsenmeyecek kadar kuvvetliler. Tabanları da oturdukları ahlaki zemin, verisel zemin çok sağlam. Onun için yalan ve yanlış haber yazdıklarını pek görmüyoruz. Bu iyiye işaret.” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.