“Folkart” çatlağı! Lüks villalarda dev yarıklar oluştu!

Büyükçekmece’de değeri 15 milyon lira olduğu belirtilen villaların bulunduğu lüks sitenin bazı bölümleri yan tarafa yapılan inşaat nedeniyle kaymaya başladı. Sitede dev yarıklar oluşurken villalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde milyonlarca liralık lüks villaların bulunduğu Hisarevleri Sitesi’nde, sitenin hemen yanında bulunan inşaat nedeniyle çöküntüler meydana geldi. Yaklaşık 5 evin risk altında olduğu ve yıkılma tehlikesi bulunduğu öğrenildi.

DUVARLAR ÇÖKTÜ, YER YARILDI, EVLER YIKILMAK ÜZERE

Edinilen bilgiye göre İzmir merkezli inşaat firması (FOLKART), lüks villalardan oluşan site inşaatına birkaç ay önce başladı. Site sakinleri inşaatın başladığı ilk aylarda sıkıntıları tespit etti. Son günlerde ise site içerisindeki tahribat yoğunlaştı.

Sitenin bahçe duvarları tamamen yıkılma aşamasına geldi, bahçede ve konutun altında ciddi seviyede yarılmalar görüldü. Belediye zabıtaları sitede yaptığı denetimlerde evlerin kullanılamaz derecede olduğunu tespit etti.

SİTE SAKİNLERİ ZARARLARININ TAZMİN EDİLMESİNİ İSTİYOR

SÖZCÜ’ye konuşan Hisarevleri Sitesi sakini Ali Yılmaz, şikayetçi olduklarını ve tazminat davası açacaklarını söyledi.

Yılmaz, “Böyle olacağı belliydi. Defalarca uyardık dinleyen olmadı, önlem alınmadı. Şu anda evler yıkılmak üzere. Orada villa yapacağız derken burada başkalarını mağdur ediyorlar. Gerekli yerlere müracaat edeceğiz” dedi.

Sitedeki çöküntülere rağmen inşaatın devam ettiği öğrenildi.

FOLKART’TAN AÇIKLAMA

Haberimizin ardından Folkart’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

Öncelikle komşumuz olan “Hisarevleri Sitesi”ne, geçmiş olsun dileğimizi iletiyoruz. Bu alanda, bazı evlerin yakınında meydana gelen toprak hareketleri; kesinlikle bizden değil “Hisarevleri Sitesi”nin inşası sırasındaki, yanlış mühendislik hesaplamalarından kaynaklanmaktadır.

Ayrıca ilgili Hisarevleri Sitesi’nin, özellikle araziyi düzleştirmek adına yaptığı dolgu faaliyeti; bu dolguyu tutma kapasitesi olmayan sınır perdesinin ve kazık sisteminin eksikliği; üzücü gelişmenin temel nedenidir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi gerekirse;

Folkart olarak söz konusu arsada inşaat çalışmalarına başlamadan çok önce, arsa topografyası ile ilgili tespitlerimizi yaptık. Detaylı incelemelerimizde, ‘Hisarevleri Sitesi’nin arazimiz sınırına bir istinat duvarı inşa ettiğini, ancak arazideki toprak hareketini engelleyememesi nedeniyle, ikinci bir istinat duvarı daha inşa ettiğini gördük. Ayrıca söz konusu ikinci istinat duvarının, ‘Hisarevleri Sitesi’nin arsasına değil, Folkart’ın arazisine 232 m2 işgal ile inşa edildiğini de tespit ettik.

Hemen ardından ‘Hisarevleri Sitesi’ yönetimi bilgilendirilmiş ve uyarılmıştır. Ayrıca ilgili belediyeye, resmi yazı yazılmıştır. Tüm ilgililer, tarafımızca bilgilendirilerek, gerekli önlemlerin alınması istenmiştir. Nitekim ilgili belediye Hisarevleri Sitesi’ne “bu konuda gerekli önlemleri almaları gerektiğine” ilişkin bir uyarı yazısı yazmış, bize de bilgi aktarmıştır.

Bu süreçte kendi tespitlerimizle de yetinmeyerek, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden konuyu incelemesi için özel talepte bulunduk. Alanda inşaat faaliyetlerimiz başlamadan önce, 22.04.2021 tarihli Yıldız Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı rapor da bizim tespitlerimizi teyit etmiştir.

Defalarca yaptığımız iyi niyetli uyarılara rağmen, çok daha önceden gerçekleşen ve günümüzde de devam eden toprak hareketlerine karşı, hiçbir önlem alınmamıştır. Folkart olarak, üstelik arazimize inşa edilen istinat duvarına dahi, müdahale edilmemiş, iyi niyet gösterilmiştir. Ayrıca problemin çözülmediği ve devam ettiği vurgulanmıştır. Sonuçta; net olarak bellidir ki, konunun Folkart Şirketi’nin yürüttüğü inşaat faaliyeti ile ilgisi yoktur.

Bu sorun, “Hisarevleri Sitesi”nin kendi öz sorunudur.

Ayrıca Hisarevleri Sitesi’nin arsasında toprak hareketleri olduğu ve inşaat yapılırken, mühendislik hesaplarının ve kazık imalatlarının tamamen buna uygun olması gerektiği bilinmektedir. Yine bu tür arazilerde, ‘kesinlikle dolgu yapılmaması’ çok bilinen bir prensiptir. Sonuçta bu site yönetiminin almadığı önlemden, bizim sorumlu olmamız mümkün değildir. İlgili site, maalesef gerekli önlemleri almayarak, tüm çevre için risk oluşturmaktadır.

Konuyu bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmenize sunarız.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.