Fırat Neziroğlu “Fütüristik Şehzade” eserini NFT ile ilk kez gerçek bir eser olarak dokunsal hale getirecek

Akbank’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 16. Contemporary İstanbul, 5-6 Ekim ön izleme ve 7-10 Ekim tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programı ile yerli ve yabancı çağdaş sanat galerini bir araya getirecek. Bu yıl ilk kez Tersane İstanbul’da yapılacak olan fuarda mekan değişikliği ile çağdaş sanatı, tarihin içinde izleyicilerle buluşturacak.

Uluslararası dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu bu yıl “Fütüristik Şehzade” adlı eseri ile NFT sanal sahipliğini dünyada ilk kez gerçek bir eser olarak dokunsal hale getirecek. Anna Laudel Gallery’de sergilenecek yeni dönme eser Octopus firması tarafından dijital alt yapı ile desteklendi. Özel video grafiklerin Çağ Çalışkur,Serdar Börcan tarafından yapıldığı eser ile ilgili bilgi aldığımız Sanatçı Fırat Neziroğlu “Dokumanın ilmekleri aslında piksellerdir diyebiliriz. Benim sanatımda kullandığım boşluk tekniği ile dijital pikseller arasında bağ kurarak geçmiş ve geleceği bağladık. Dokumaya bu açıdan baktığımızda neden bu tekniği bilgisayarın dedesi gibi düşünmeyelim? 1 ve 0 mantığı ile çalışan bilgisayardan önce aynı teknikle işleyen Jakar makinesi vardı. Yaptığımız bu eser NFT için bir ilk diyebilirim. NFT sanal sahipliği dünyada ilk defa gerçek bir eser ile sergilenecek. Yazılımı yapılan ve tasarlanan ekranlar wireless ile çalışıyor. Ekranda hem eserin NFT’ sini görüyoruz, hem de kimin sahip olduğu bilgisini. Eser ağ ile dünyaya bağlı olduğundan, hazırlanan yazılımla eser sahibini değiştirdiği anda ekran üzerinde yeni sahibinin ismi de yer alacak. Bu heyecan dolu bir süreç .

Fütüristik Şehzade Contemporary sonrası Avustralya’da The Main Gallery’de

Bu özel çalışma Contemporary İstanbul’dan sonra Avustralya The Main Gallery’de Cumhuriyet Bayramı’nda sergilenecek. Güncellenebilir sanat eseri yapısına özel yapılan yazılımla serginin açılışında ekranın arkasındaki video değişip, Türk bayrağı dalgalanacak ve sergi izlenirken yeniden orjinal video gösterilmeye devam edecek.”

Fırat Neziroğlu
Fırat Neziroğlu

Fırat Neziroğlu;

2000 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü Dokuma Programı’nda lisans eğitimini tamamlayan Fırat Neziroğlu, 2007’de aynı fakültede yüksek lisans eğitimini bitirdi.

Cemil İpekçi, Arzu Kaprol ve Defne Koz süpervizörlüğünde araştırmalarını genişletti.

Türkiye’de kumaş tasarım alanında ilk kez yapılan Fabrik 2002 Kumaş Tasarım Yarışması’nda Türkiye birincisi ve ikincisi oldu.

2000 yılında Üç Boyutlu Dokuma Tezgahı Buluşu’nu tanıttı ve ilk kişisel sergisi olan ‘Dokuyabildiklerim ve Dokunabildiklerim’ ile sanatseverle buluştu.

Dünyanın en önemli lif sanatı etkinliği olan Lozan Bienaline davet aldı ve yine dünyanın en önemli müzayedelerinden Chiristie’s e kapak olarak seçilen tek Türk sanatçı oldu.

Norveç Kraliyet Büyükelçiliği himayesinde Oslo’ya, Tayland Kraliçesi Sirikit’in doğum günü kutlamaları nedeniyle, Kraliçenin kendisine özel bir kumaş dokumak üzere Tayland’a, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye bir sanat eseri dokumak üzere Katar’a davet aldı. İngiltere’den gelen istekle Kraliçe Elizabeth’in portre dokumasını yaptı.

Türkiye’nin zanaat belleği olan Olgunlaşma Enstitülerinin Danışma Kuruluna seçildi ve tasarım alanında 24 Enstitümüze danışmanlık yapmaya başladı.

2002’de Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümünde, 2003-20011 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümünde, 2012-2014 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesinde, 2015’te Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümünde dersler verdi.

Sanat eserleri şu anda Ingiltere – Harris & Erel Art, Portekiz – Casa D’ell Arte, Amerika – Hub Design, Türkiye – Anna Laudel Gallery, Avustralya – The Main Gallery tarafından temsil edilmektedir.

Art

Fırat Neziroğlu, dokuma çalışmalarında geleneksel dokuma resim tekniğine getirdiği ışık, gölge ve BOŞLUK öğeleri ile çağdaş bir yaklaşım sergiliyor.

Geliştirdiği bu teknik Dünya Çağdaş Sanatı içinde kendi adıyla anılıyor.Sanatı ve hayatını anlatan, kişisel dokuma tekniği hakkında yazılan bir yüksek lisans tezi bulunuyor.

Dünyanın pek çok önemli üniversitesinde tekstil bölümlerinde kişisel
dokuma tekniği derslerde anlatılıyor, dünyanın pek çok tekstil
toplulukları ve derneklerinde “Fırat Neziroğlu gibi dokumak” isimli
günler düzenleniyor.

Eserlerinde, günlük hayattan gerçek hikayeleri, duyguları ve hisleri
yansıtıyor. Gerçekçi Portreler dokuyor ve Anadolu kiliminin anlamını
bugüne yansıtırken “göz göze bakışmak” fikrini savunuyor.

Sadece renkler, tonlar ve formlar değil, aynı zamanda çeşitli geleneksel Anadolu dokuma tekniklerini ve yöresel lifleri kullanıyor.

Karakteristik dokuma resim tekniğine ek olarak sanatçı, tekstil tekniği
deneyimlerinden yararlanarak keçe heykeller üretiyor.

Heykellerinde mükemmelliğe ulaşmak için, sert ve ağır mermer hissi dışında, heykellerini yün malzemesi ile ikinci bir deri gibi biçimlendiriyor.

Anadolu’yu geziyor, kaybolan kumaşları buluyor ve tezgahları yeniden
kurup dokuyucularla bilgilerini paylaşıyor.

Eski kumaşları yeniden tıpkı, eski günlerdeki gibi üretiyor.

Anadolu bilgeliğinden yararlanarak ürettiği kumaşlarla erkek giysi koleksiyonu hazırlıyor.

Koleksiyonları dünyanın pek çok ülkesinde satış noktalarında fiziksel ve online olarak satılıyor.

Anadolu giysi kültürünü dünyaya tanıtıyor ve giydiriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.