Facebook ile ilgili yeni bir iddia yine çok tartışılacak

Kişisel verileri kullanma, siyasal manipülasyon, ticari sırları sızdırma gibi suçlarla başı dertten kurtulamayan sosyal medya devi Facebook ile ilgili yeni iddia da yine çok tartışılacak.

Dev teknoloji şirketinin gizli bir yazılım aracılığıyla akıllı telefonlarda kullanılan sağlık ve finans gibi çok sayıda uygulamanın topladığı hassas kişisel verileri kaydettiği ortaya çıktı.

ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi Wall Street Journal, akıllı telefonlardaki çok sayıda uygulamanın kişisel verileri Facebook ile paylaştığını iddia etti. Haberde kişilerin finansal durumlarını girdiği ev arama uygulamalarından, kadınların ne zaman regl oldukları ya da yumurtladıklarını kaydeden uygulamalara kadar çok sayıda programın bu verileri Facebook’a gönderdiği öne sürüldü. Haberde yer alan bilgilere göre Facebook kullanıcılarının eğilimlerini anlamak için uygulamaların hizmetine sunduğu yazılım geliştirme programı aracılığıyla bu verileri ele geçiriliyor. Gazetenin test ettiği 70 popüler uygulamanın en az 11’inin hassas kişisel verileri paylaştığı belirtildi. Bu programlar arasında kalp ritmini ölçen Instant Heart Rate, kadınların regl düzenlerini girdiği uygulama Flo, emlak uygulamaları Realtor ile Move ve diğer çok sayıda fitness ve sağlık uygulaması var. İddiaya göre veriler, uygulamaları kullanan kişilerin Facebook hesapları olmasa bile şirketle paylaşılıyor. Daha önce de New York Times gazetesi, Facebook’un partneri olduğu şirketlere, onayları ve bilgileri olmadığı halde kullanıcıların kişisel bilgilerini sağladığını ortaya koymuştu. Gazete, Facebook’un en az 150 şirkete yaptığı özel anlaşmalar dahilinde kişisel verilere erişim sağladığını belirtti. Bu şirketler arasında Microsoft’a ait arama motoru Bing, Netflix, Spotify, Amazon ve Royal Bank of Canada yer alıyordu. Facebook’un şirket olarak son zamanlarda maruz kaldığı skandallar, kimi kullanıcıların Facebook’u kapama kampanyasına katılmasına yol açmıştı. Şirketin hisseleri düşerken kimi sermayedarlar şirketin kurucusu Mark Zuckerberg’e istifa çağırısında bulunmuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.