EÜ’de “Alglerin Biyoteknolojik Uygulamaları” tartışıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Alglerin Biyoteknolojik Uygulamaları” konulu seminer gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen seminerin moderatörlüğünü ÇEVMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya üstlenirken semineri Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül verdi. Seminere; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasında alglerin kullanım alanlarından bahseden Doç. Dr. Füsun Akgül, “Alger; yakıt, gıda, yağ, hayvan yemi, plastik üretimi gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Ayrıca algler, sürdürülebilir tarım açısından önemli olan biyogübre olarak da kullanılıyor. Biyogübre, ürün verimliliğini artırdığı ve kimyasal gübre kullanımı azalttığı için maliyetleri de azaltıyor. Burada anahtar kelime ise ‘Sürdürülebilirlik’ ” dedi.

“Mikroalg ürünleri ciddi bir Pazar oluşturdu”

Alglerin kullanımıyla ilgili çalışmaların halen sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Füsun Akgül, “Mikroalgler, laboratuvarlarda üretilebildiği gibi dış mekan sistemlerinde güneş ışığından faydalanarak üretilebiliyor. Avrupa mikroalg ürünleri pazarının, 2021’den itibaren 6 bin 266 tonluk bir hacimle büyüyerek 2031 yılına kadar 9 bin 720 tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu ciddi bir pazar. Maalesef ülkemizde ticari üretim yapan dünya standartlarında bir mikroalg üretim tesisi yok” diye konuştu.

Algal Biyoteknoloji çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Füsun Akgül, “Tür-suş seçimi, kültür koşullarının manipülasyonu, biyokütle verimliliğini artıracak parametrelerin belirlenmesi, üretim maliyetlerinin en aza indirgenmesi ve ekonomi dostu çözümler için Algal Biyoteknoloji teknolojilerinin sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

Seminer sonunda Doç. Dr. Akgül, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.