EÜ Konservatuarında müzik, beden ve omurga ilişkisi konuşuldu

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) tarafından müzik, beden ve omurga ilişkisi konusunda konferans düzenlendi. EÜ DTMK Konferans Salonunda düzenlenen programa EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı Pilates Antrenörü ve Klarnet Sanatçısı Deniz Demirasal verdi.

Natürel omurga, beden anatomisi, müzisyenlerdeki duruş bozuklukları, beden ağırlığı ile yapılabilecek egzersizler konusunda bilgiler veren Demirasal,“Çoğu rahatsızlığımız duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. Oturma şeklimizden yolda yürümemize kadar her anımızda bizi etkileyen duruş pozisyonumuzu doğru konumlandırmadığımızda, ileriki yaşlarda kamburluk ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar yaşayabiliriz. Bunun gibi sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsak natürel omurga pozisyonunda durmamız gerekmektedir. Natural omurga pozisyonu belimizden destek alarak göğüs kafesimizi 2 santimetre yukarı doğru kaldırarak dik bir şekilde oturmaya denir” dedi.

“Ağır müzik aletleri kas ve eklem ağrılarına yol açabiliyor”

Enstrüman çalan bireylerin yanlış ve sabit duruş pozisyonlarının kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini söyleyen Demirasal, enstrüman çalmaya başlamadan önce mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini ifade etti. Demirasal, “Ağır kilolara sahip müzik aletleri kas ve eklem ağrılarına yol açabiliyor. En problemsiz enstrümanları kullanan bireylerde bile boyun düzleşmeleri, el bileklerinde fıtıklar, kemik yamulmaları gibi sıkıntılar oluşabiliyor. Her gün 10 dakika gibi kısa süreli antrenmanlarla bu sıkıntıların önüne geçilebilir ve çok basit hareketlerin bile ne kadar etkili olacağını tahmin edemezsiniz” diye konuştu.

Sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmanın nasıl olacağı üzerine konuşan Demirasal, “Kuvvetlenen kas küçülür. Düzenli antrenmanlarla kaslarımızı kuvvetlendirdikten sonra incelmek çok kolay çünkü küçülen kas kemiğe yakınlaşır. Ancak küçülen kas esneyemediği için ani hareketlerle zarar görebilir. Bu sebepten egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli ve olabildiğince yavaş olmak gerekir. Eşit miktarda kuvvet oldukça önemli. Örneğin kolumuzu yavaşça yukarı kaldırıyorsak hızlıca indirmemeliyiz” dedi.

Demirasal konferans boyunca katılımcılara duruş bozukluğuna yönelik egzersiz çalışmaları örnekleri de gösterdi. Konferans sonunda Prof. Dr. Gülbey Usta, katılımlarından dolayı Demirasal’a teşekkür etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.