Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: Akın Öztürk’ten şüphelenmedik

NTV canlı yayınında konuşan eski Genelkurmay Başkanı Özel, görev süresi boyunca kendisinin ve hiçbir arkadaşının Akın Öztürk’ten şüphelenmediklerini açıkladı.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, darbe girişimi sonrası katıldığı NTV canlı yayınında konuştu. Yaşanan darbe girişimyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Özel, “Akın Öztürk işin içindeyse sadece şaşırırım. Hiçbirimizde en ufak bir şüphe dahi yaratmadı. Aksi taktirde bu kişiyi hava kuvvetleri komutanı yapmazdık” dedi.

İşte Özel’in açıklamalarından satır başları;

Türk ordusu hukuka ve evrensel değerlere saygı duyar. 15 Temmuz’da yaşanan olay çok üzücü bir olaydır. Ancak bunun TSK’nın komuta kademesi tarafından yapılmadığı ortaya çıkmıştır, bu da olayın sevindirici tarafıdır. Tesellim şu; bu kalkışmanın kısa sürede bastırılmış olması ve devletin kurumsal varlığını halen devam ettmesi. Sayın Cumhurbaşkanı’nı ve Başbakan’a milletimizie teşekkür ediyorum. Medyamıza teşekkür ediyorum.

HÜKÜMETTEN BİR YETKİLİ BENİ ARADI

Kendi özel evimde televizyonda başka bir kanal seyrederken bir akrabam İstanbul’da yaşanaları söylediği zaman diğer kanalları dolaşmaya başladım ve Boğaz Köprüsü’nde yaşananları gördüm. O zaman bunun bir terör ihbarı olduğunu düşündüm. Bir süre sonra bir parlamenter beni aradı ve Ankara’da jetlerin alçaktan uçtuğunu söyledi. Sonra bir hükümet yetkilisi beni aradı ve neler olduğunu söyledi, ne yapmamız gerekiyor diye sordu.

1. ORDU KOMUTANI’YLA GÖRÜŞTÜM

Donanma komutanımızın da rehin alındığını öğrendim. Baktım durum oldukça vahim bir halde. Bunun üzerine Ankara’ya döndüm ama hiçbir komutanla irtibat kuramadım. 1. Ordu Komutanı’yla irtibat haline geçtim, ne yapılması gerektiğini görüştüm. Daha sonra Ankara’da özel kuvvetler komutanıyla görüştüm, düğünde olduğunu ve birliğine dönerken ateş açıldığını söyledi. İlk başlarda Genelkurmay başkanının sığınakta olduğunu biliyordum. Diğer komutan arkadaşlarıma biraraya gelmelerini söyledim, ikinci olarak da Ankara’da bomba atan hava araçlarının durdurulması içinde girişimlerde bulunduk ama hiç bir üsse ulaşamadık.

GÖZALTINDAKİLERİ GÖRDÜKÇE ŞAŞKINLIĞIM ARTTI

TSK’ya hizmet etmiş biri olarak 2008’deki tramvadan sonra böyle büyük bir olayı yaşamak beni üzmüştür ve şaşırtmıştır. Gözaltına alınanları gördükçe şaşkınlığım arttı. Halkımdan özür dileyerek söylüyorum bu kişilere hakkımı helal etmiyorum. Üst akıl kim ya da kimlerse ortaya çıkarılmalı.

2011’DE DE BENZER BİR DURUM VARDI

2011’de göreve geldiğimizde de benzer bir durum vardı. Birçok komutan görevden alınmış, tutuklanmıştı. Bu boşlukları 3-5 senede kapatabildik. İstihbarat bilgileri geliyor ama tabi bunları da hukuçularımıza danışıyoruz. 80’li yıllardan beri TSK’nın içine sızma girişimi olduğunu ve sızdığını, olayı bu boyutuyla gelince daha iyi anlıyoruz. Sohn zamanlardaki bu tablo hiçkimsenin beklemediği bir tablo. Kendilerini çok iyi saklamışlar. Komutanlara işkenceyi yapanlar en yakın isimler. Bunun altında yatan sebep ne, kimler tarafından yönetildi ve bu kadar kişi bu işe nasıl girdi?

Merkezden devamlı korsan mesajlar gidiyordu gece boyunca. Daha sonraki gün öğrendim ki sıkıyönetim ilan edilmiş, atamalar yapılmış.Merkezden gelen mesajlar sonucunda bazı askerler ‘acaba Genelkurmay Başkanı dahilinde mi olduğu düşüncesine’ kapılmış olabilir. İyi niyetle düşünüyorum bunu.

AKIN ÖZTÜRK’TEN ŞÜPHELENMEDİK

Akın Öztürk işin içindeyse sadece şaşırırım. Hiçbirimizde en ufak bir şüphe dahi yaratmadı. Aksi taktirde bu kişiyi hava kuvvetleri komutanı yapmazdık. Eğer böyle bir niyeti varsa niye Hava Kuvvetleri komutanıyken bunu yapmadı? Bunlar araştırılmalı. Bütün hava kuvvetleri komutanısının altındaydı. İki sene boyunca bütün görevlerini en üst seviyede yapmış bir arkadaşımız. Şüphemiz olsa zaten biz onu tutmayız yanımızda.

TSK içinde yaşanan bu travma Bayloz’a göre daha büyük. Ancak TSK’nın içindeki komutanlara güveniyorum. Biraz zaman alsa da bu travma atlatılacaktır.

YAŞ hazırlıkları çok önceden 8-9 ay önceden başlıyor. YAŞ’ta darbeci olarak ismi geçenlerin en ufak bir menfisi yok. Ben YAŞ’ta 5 yıl komutan olarak bulundum ama bu sürede arkadaşların ortak aklıyla düşüncesiyle hareket ettik.

BELLİ Kİ BİLGİ ALINAMAMIŞ

Darbeciler kendilerini çok iyi saklamış. Bir zafiyet var demek için öncelikle bilgilerin gelmesi gerekiyor. Kurumlara bilgilerin gelmesi lazım ki istihbarat sağlansın. Gelen bilgilerin de hukuki bir nitelik taşıyıp taşımaması önemli. Ancak belli ki bir bilgi alınamamış. Bugün geldiğimiz nokta bu. Bunu ilgili arkadaşların açıklaması gerekiyor.

BU MANZARA YÜREĞİMİ YAKTI

Yaşanan manzaralar çok düşündürücü. TSK’nın bu vaziyeti inanın benim yüreğimi yaktı. Biz çok şükür cumhuriyet döneminde bi işgal yaşamadık. Ama hepimiz o akşam yaşanan manzarayı gördük. O görüntülerin yaşanmamasını beklerdik. Çok üzüldüm.

TERÖRLE MÜCADELE EDENLER, DEVLETE SİLAH ÇEKTİ

Terörle mücadelede çok iyi bir noktaya geldik. Arkadaşları da kutluyorum. IŞİD’le PKK’yla mücadele eden arkadaşlar bugün bu devlete karşı silah çeken arkadaşlar. Bu bana çok ilginç geliyor. TSK terörle mücadelede hiçbir zaman zafiyet göstermemiştir. Bu başarıya kimse gölge düşüremez.

Hükümetimiz iş başında ve gerekli tedbirleri alacaktır. TSK’daki komuta kademesindeki arkadaşlar da en kısa sürede orduu derleyip, toplasınlar. Önce TSK’nın toparlanması gerekiyor. Terörle mücadele için tekrardan bu güce kavuşması gerekiyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.