Erdoğan’dan çarpıcı Boğaziçi Üniversitesi açıklaması

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından üniversite akademisyen ve öğrencileri kararı protesto etmişti. Protestolar 6’ncı ayını geride bırakırken bugün de akademisyenler kampüse alınmadı. Erdoğan konuyla ilgili olarak çarpıcı bir açıklama yaptı ve “İlmin ve irfanın merkezini eğer biz teröre kurban edersek yazık olur, buna fırsat vermememiz gerekir.” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu kararı ardından üniversite akademisyenleri ve öğrencileri kararı protesto ederek 6 ayı aşkındır süredir eylemlerini sürdürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, bugün “güvenlik ve sağlık risklerini” gerekçe göstererek 5 Temmuz Pazartesi gününe kadar kampüse girişlerin kısıtlandığını, bu sabah bir e-posta ile duyurdu. Bunun üzerine de Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri bugün kampüslere alınmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (Boğaziçi Üniversitesindeki eylemler) İlmin ve irfanın merkezini eğer biz teröre kurban edersek yazık olur, buna fırsat vermememiz gerekir.” dedi.

“AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞÜN OLMADIĞI HERHANGİ BİR ÜNİVERSİTE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Ayrıca ‘Kütüphane Söyleşileri’ programı kapsamında doktora öğrencileri ile bir araya gelen Erdoğan, Ege Üniversitesi’nden bir başka doktora öğrencisinin Barış Akademisyenleri ve Boğaziçi Üniversitesi üzerinden akademik özgürlüklerle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

“Türkiye’de şu anda akademik özgürlüğün olmadığı herhangi bir üniversite söz konusu değil. Herhangi bir üniversitede oradaki özgürlüğü kısıtlamak gibi bir derdimiz yok.

Özgürlük bir başkasının özgürlük alanına müdahil olmamaktır. Olduğunuz anda o sizin özgürlük alanınızın da bittiği yerdir.

O üniversitede, sadece bu tür gösteriyi yapanlar okumuyor. Bunların dışında da özgürlüğünü arayanlar var. Özgürlüğünü, ilim tahsil etmek suretiyle yaşamak isteyenler var.

‘Ben özgürüm, benim özgür olduğum’ yerde bir başkası olamaz mantığı hakimse bunu kabul etmek mümkün değil.

Benim kabinemin, üniversitede böyle bir kısıtlamayı, engellemeyi uygulaması söz konusu değildir. Böyle bir şeye fırsat vermem. Üniversite öğrencisi bütün çalışmalarını ilmin içerisinde yerine getirsin. Üniversite ilmin merkezidir. İlmin merkezin teröre kurban edersek yazık olur, fırsat vermememiz gerekir. İlmin bilimselliğine bunlar uymaz. İlmin bilimselliğine irfan yol açar.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.