En düşük maaş 9 bin TL

Milyonlarca emekli ve memur Temmuz ayında alacağı enflasyon farkına odaklandı. 6 aylık enflasyon farkının yüzde 40’ın üzerine yükseleceği tahmin edilirken memurlarda en düşük maaşın 9 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor.

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile gözler milyonlarca memur ve emeklinin Temmmuz’da alacağı zamlı maaşlara çevrildi. TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre enflasyon 24 yılın zirvesine yükselerek yıllık yüzde 73’ü aştı. 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu. Böylece önümüzdeki ay enflasyon hiç artmamış bile olsa emeklinin alacağı zam yüzde 35,64 olarak netleşti.

Haziran ayındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam belirlenecekken, beklenti enflasyonun aylık yüzde 2,97 olması yönünde. Böylece yüzde 40’ın üzerine yükselecek 6 aylık enflasyon rakamları sonrasında, en düşük maaş memurlarda 6 bin 429 TL’den 9 bin 33 TL’ye, ek zamlı olursa 9 bin 193 TL’ye, en düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 TL’den 6 bin 26 TL’ye, ek zamlı olursa 6 bin 133 TL’ye, esnafta 2 bin 948 TL’den 4 bin 156 TL’ye, 2000’den önce emekli olan SSK’lılarda ise bu rakam 3 bin 292 TL’den 4 bin 641 TL’ye çıkacak.

Enflasyon verileri sonrasında asgari ücret zammı için yeniden beklenti oluştu. Mevzuatta yer alan bir madde asgari ücrete zam bekleyen milyonlarca çalışan için umut ışığı oldu. Mevzuat teknik anlamda asgari ücrete zam yapılmasına açık kapı bırakıyor. Yani mevzuata göre asgari ücrete ‘İster senelik ister aylık olarak zam yapılabiliyor. Bunun da üst sınırı iki yıl olarak belirlenmiş durumda.

Öte yandan temmuz ayında emekliler için ikinci bir ek gelire daha kapı aralanacak. 4 senedir yatırılan emekli ikramiyeleri, zor süreçten geçen vatandaşlar için bir umut olmuştu. Kurban Bayramı ise bu sene 9 Temmuz tarihine denk geliyor. Yılda iki kez verilen bayram ikramiyeleri emekliler tarafından heyecanla beklenirken, zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Henüz ikramiyelere zam yapılacağı konusunda resmi bir açıklama gelmedi. Ancak ikramiyelerde asgari ücrete ocak ayında yapılan yüzde 52’lik artış göz önüne alınırsa emeklilerin bayram ikramiyesinin bin 655 lira 61 kuruşa çıkabilme ihtimali bulunuyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.