eKonsey Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka: “Sağlığımız için az ama iyotlu tuz kullanalım”

Kişiye özel sağlık durumundan yola çıkarak, hastalıklara; bilgi, tecrübe ve çoklu bakış felsefesiyle yanıt veren eKonsey online sağlık platformu Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, iyotun önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlıklı olmak için az ama iyotlu tuz kullanılması gerektiğini belirten Dr. Kayuka, iyot yetersizliği hastalıklarının, özellikle toprağında iyot yetersizliği olan bölgelerde görüldüğünü söyledi. Dr. Kayuka ayrıca, “Gerekli miktarda iyot alınmadığında sadece tek bir hastalık değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluk ortaya çıkıyor. Bu hastalıklar arasında en yaygın olan ise guatr” dedi.

Prof. Dr. Tibet Erdoğru tarafından kurulan ve kişiye özel sağlık sorunlarına yönelik tavsiye niteliğinde kararlar veren online medikal danışma platformu eKonsey.com, artış gösteren kişiye özel bakım talebine; bilgi, tecrübe ve çoklu bakış felsefesiyle benimsediği bütüncül tıbbi yaklaşımla yanıt veriyor. Online medikal danışma platformu eKonsey.com’un Dahiliye (İç Hastalıklar) Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, insan vücudunun iyota ihtiyacı olduğunu, bu nedenle az ama iyotlu tuz kullanılması gerektiğini belirti.

Dr. Jan Klod Kayuka, bir toplumda günlük olarak alınması gereken miktarda iyot alınamadığında sadece tek bir hastalığın değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluğun ortaya çıktığını söyledi. Bunların kısaca ‘iyot yetersizliği hastalıkları’ olarak ifade edildiğini belirten Dr. Kayuka, “Bu hastalıkların belki de en fazla bilineni guatrdır” diye konuştu.

BESİNLER, SU VE DENİZ ÜRÜNLERİ TÜKETİMİYLE İYOT VÜCUDA ALINIYOR

Vücudun iyota çok az miktarda ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Jan Klod Kayuka, şöyle konuştu:

“İnsan vücudunda çok az miktarda bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli bir mineral olan iyot; vücuda besinler, su ve deniz ürünleri tüketimiyle alınıyor. İyot yetersizliği hastalıkları, özellikle toprağında iyot yetersizliği olan bölgelerde görülüyor. Havada bulunan iyot toprağa çöküyor ve bu toprakta yetişen bitkiler de iyotu alıyor. Böylece bu bitkilerle beslenen insanlar ve hayvanlar da bu iyottan yararlanıyor.”

İYOT, TİROID BEZİ İÇİN GEREKLİ

Alınan iyot miktarının yaşam için çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Kayuka, iyotun tiroid bezinde, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunu söyledi. Tiroid hormonlarının görevleri bulunduğunu belirten Dr. Kayuka, bu görevleri şöyle sıraladı:

  • Normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak,
  • Beyinin normal çalışmasına katkıda bulunmak,
  • Sinir sistemi çalışmasını ve vücut ısısını düzenlemek,
  • Vücut enerjisini kontrol etmek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.