Döviz alımlarına kısıtlama mı geliyor?

Döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede yapılan değişiklik dikkat çekti. Yeni karara göre 100 dolar ve üstünde kimlik beyanı zorunlu olacak. ‘İşlem limitlerini belirleme yetkisi’nin Hazine ve Maliye Bakanlığına verilmesi ise ‘Şimdi de döviz alımlarına mı kota geliyor?’ sorusunu ortaya çıkardı.

Ekim ayında yapılan düzenlemeyle yetkili müesseselere gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin TC kimlik, pasaport veya vergi kimlik numarasının her bir işlem itibarıyla kayıt altına alması zorunluluğu getirilmişti.

100 DOLAR VE ÜZERİNE KİMLİK TESPİTİ ŞARTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğle, bu zorunluluk 100 dolar veya karşılığı TL tutarını aşan işlemler için uygulanacak.

Döviz bürolarından yapılan tüm döviz işlemlerine kimlik tespiti şartı 12 Ekim’de getirilmişti. Döviz büroları düzenlemeye karşı kepenk kapatmıştı.

İŞLEM LİMİTİ BELİRLEME YETKİSİ ARTIK BAKANLIKTA

Tebliğin “yetki” başlıklı 30. maddesinde yapılan düzenlemeyle ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu konuda “mücbir sebep ve zorunlu halleri değerlendirerek” işlem limitlerini belirleme yetkisi verildi.

Bu düzenleme ekonomi çevresinin dikkatini çekti. İktisatçı Yalçın Karatepe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, marketlerde şeker ve yağ satışına getirilen kotayı hatırlatarak, ‘Şimdi döviz alımlarına da sınırlama mı geliyor?’ sorusunu sordu.

Karatepe’nin paylaşımı şöyle:

Yağ ve şekere marketlerin uyguladıkları alım sınırlamasından sonra, şimdi döviz alımlarına da sınırlama mı geliyor?

“İşlem limitlerini belirleme yetkisi,” eğer kullanılırsa, bu anlama geliyor.

Günlük olarak alınabilecek doları yazdıkları bir de karne verseler…”

BAKANLIK: SERBEST PİYASAYA MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığından söz konusu değişikliğe dair açıklama geldi. Düzenlemeyle döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limitinin 100 doların üstü ve karşılığı Türk lirası olarak yeniden belirlendiğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu değişiklikte ‘işlem limitlerini belirlemeye’ ifadesi sadece kimlik ibrazına yönelik olup, bu ifade 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade etmektedir. Döviz alım satımı piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleşmektedir. Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir.”

ŞEKER VE YAĞ SATIŞLARINA KOTA

Marketlerdeki şeker krizi büyüyerek ayçiçek yağına da sıçradı. Geçen haftalarda market raflarında geçici süre şeker bulunamamasının ardından şimdi de şeker ve yağ satışlarında sınırlamaya gidildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.