Donald Trump’tan New York Valisi Andrew Cuomo’ya ”Sesini kes” mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat valilerin yönetimindeki bazı eyaletlerdeki yeni tip koronavirüs (corona virüs) önlemlerine karşı yapılan protestolara desteğini belirtirken, New York Valisi Andrew Cuomo’ya da “Sesini kes” mesajını verdi.

Trump, Demokrat valilerin yönetiminde olan Minnesota, Michigan ve Virginia eyaletlerinde, Kovid-19 önlemlerinin kaldırılması için yapılan protestolara Twitter üzerinden arka çıktı. Söz konusu mesajlarında Trump, protestocuların da slogan olarak kullandığı, “Minnesota’ya özgürlük” ve “Michigan’a özgürlük” ifadelerine yer verdi.

SİLAH SAHİBİ OLMA ŞARTLARININ AĞIRLAŞTIRMASINI ELEŞTİRDİ

Virginia için attığı tweetinde de halka silah taşıma hakkı tanıyan ABD anayasasının ikinci maddesine işaret eden Trump, “Virginia’ya özgürlük, 2. maddedeki haklarınızı koruyun. Bu hakkınız kuşatma altında.” değerlendirmesini yaptı.

Virginia’nın Demokrat Valisi Ralph Northam, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından eyaletteki silah satış şartlarını ağırlaştırmıştı.

Öte yandan, ABD’de eyalet valililerinin “Evde kalın” talimatları da dahil olmak üzere virüs önlemlerinin sürelerinin uzatılması, protestolara yol açtı.

Trump, virüs önlemlerinin mümkün olan en kısa sürede gevşetilmesinden yana

Michigan’daki protestolarda ise silahlı grupların olması ülke gündemini meşgul ederken ilerleyen günlerde protestoların daha çok eyalete yayılması bekleniyor.

ABD Başkanı Trump virüs önlemlerinin mümkün olan en kısa sürede gevşetilerek hayatın normale dönmesi gerektiğini savunuyor.

Beyaz Saray dün bu bağlamda, önlemlerin 3 aşamalı olarak gevşetilmesine yönelik bir plan yayımlamış, nihai kararı eyalet valilerine bırakmıştı.

NEW YORK VALİSİNE “SESİNİ KES” MESAJI

Öte yandan Trump, Twitter hesabından New York Valisi Andrew Cuomo’ya da yüklenerek “Vali Cuomo, vaktini daha çok işe ve daha az şikayete ayırmalı. Buradan yürü git ve işini yap. Sesini kes.” ifadesini kullandı.

New York’a diğer tüm eyaletlerden daha çok para ve ekipman desteği sağlandığına işaret eden Trump, “Binlerce hastane yatağı inşa ettik, bunlara ihtiyaç duymadınız ya da kullanmadınız. Sizin önceden edinmeniz gereken çok sayıda solunum cihazını biz verdik, yapmanız gereken test yardımını da biz ulaştırdık. Ama sizden hiç teşekkür duymadık. Virüse ilişkin sayılarınız hiç iyi değil. Az laf, çok iş.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump, “Eyaletler test kapasitelerini artırmalı.” çağrısı da yaptı.

TRUMP’IN NORMALE DÖNÜŞ PLANI

Trump, corona virüsü salgını nedeniyle duran ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması için eyalet valilerince izlenebilecek sürece dair planı açıkladı. VOA Türkçe’nin aktardığı habere göre, Trump’ın önce valilerle paylaştığı, daha sonra da basın toplantısıyla halka açıkladığı tavsiye niteliğindeki plan, eyaletlerde ekonomilerin üç aşamalı olarak yeniden faaliyete geçirilmesini öngörüyor.

Esnek yapıdaki plana göre, ilk aşamada yoğun test imkanının olduğu ve 14 günlük süre içinde vaka sayısında azalma eğiliminin görüldüğü eyaletlerde faaliyetler kısmi olarak yeniden başlayabilecek.

Trump yönetiminin hazırladığı plan ”Amerika’yı Yeniden Faaliyete Geçirme” adını taşıyor. Planın en güncel verilere dayandığı, virüs salgınında risk grubunda olanların korunduğu, vakaların yeniden artmasının önleneceği belirtildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.