Dolara ‘sınır operasyonu’: 10 TL’nin altında tutmak için emanet rezervler gündemde

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), toplam rezervinin 125 milyar 444 milyon dolara çıktığını açıklamıştı. Ancak Ekonomist Mahfi Eğilmez mevcut rezervlerin 10 TL sınırına yaklaşan dolar kurunu dizginlemek için harcanacağını öngördü.

Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini 5 Kasım’da yayımlayan Merkez Bankası, Kasım haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 660 milyon dolar yükselerek 123 milyar 784 milyon dolardan 125 milyar 444 milyon dolara ulaştığını açıklamıştı. Ancak, TL’nin dolar karşısında değer kaybederek çift rakamı zorlaması üzerine Ekonomist Mahfi Eğilmez’den ‘ödünç rezerv’ uyarısı geldi.

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin değerlendirme yapan Eğilmez, “Geldik dolar kurunu 10 TL’nin altında tutma çabalarına. Ödünç rezervler de buna gidecek” dedi.

Bir takipçisinin ‘rezervler tamamen biterse ne olur’ sorusunu da yanıtlayan Eğilmez, “Rezervler zaten ekside, ödünç rezervi artırıp onu da harcıyoruz” yanıtını verdi.

Eğilmez, ödünç rezerv hakkında ise geçmişte “Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür” değerlendirmesi yapmıştı.

Eğilmez’in işaret ettiği swap anlaşmaları ile sağlanan ödünç rezervin doları 10 TL sınırında tutma aracı olarak kullanılması akıllara muhalefetin akıbetini merak etmeye devam ettikleri 128 milyar doları hatırlattı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.