Dolar tarihi zirveye yürüyor!

Hafta başında 7,10’u aşan dolar/TL kuru, dün piyasaların açılmasıyla birlikte 7,19’un üzerine tırmandı. Şu anda 7,21’den işlem gören dolar, 22 ay önceki zirveye yakın seyrediyor.

2020’ye 5,94 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru dün 7,19’un üzerini gördü. Kurda dört aylık artış yüzde 20’yi aştı. Kur, 2018’de görülen 7,23’lük rekor seviyeye biraz daha yaklaştı.

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece yarısı 7, 20 liraya kadar tırmandı. Bu sabahki ilk işlemler ise 7, 21 seviyesinin üzerinde gerçekleştiriliyor.

Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018’de 7.24 ile görülmüştü.

Yurt içi piyasalarda bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken dolar/TL kurundaki hareketler izlenecek.

KURU ASIL YÜKSELTEN KORONAVİRÜS

Dünkü yükselişte Merkez Bankası döviz karşılığı TL swaplarında limiti yüzde 30’dan yüzde 40’a yükseltmesinin kısmi bir etkisi oldu ancak asıl olarak kuru yükselten koronavirüs olmaya devam ediyor.

Ülkelerin yavaş yavaş ‘normalleşme’ adımları atması ekonomiler için olumlu görülse de ABD ile Çin arasında yükselen tansiyon bu olumlu gelişmeleri gölgelemeye başladı.

YENİ ÇİN-ABD GERİLİMİ

ABD Dışişleri Bakanı Mark Pompeo’nun koronavirüsün Çin’de bir laboratuvarda üretildiğine dair kanıtlar olduğunu söylemesi dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ‘ticaret savaşının’ yeniden gündeme geleceği beklentisini artırdı.

Beyaz Saray kaynakları Çin menşeili ürünlere yeni gümrük vergileri getirilmesinin gündemde olduğunu ifade etti.

Bu da zaten koronavirüsten darbe yiyen küresel ticarete yönelik endişeleri artırdı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.