DNS ayarlarını değiştirmek internetinizi neden hızlandırıyor?

DNS ayarları internetimizi nasıl etkiliyor ve bu ayarları değiştirmek internetimizi neden hızlandırıyor ?

Son yirmi yılda, teknolojik gelişmeler internet hızlarını önemli ölçüde artırdı. Çevirmeli bağlantının, internete bağlanmak için standart yöntem olduğu zamanları hatırlayın.

Düşük çözünürlüklü bir fotoğrafın yüklenmesini beklemek bile size bir kahve hazırlayacak zamanı veriyordu.

Bugünlerde geniş bant ve fiber bağlantıları, yüksek çözünürlüklü (HD) medyanın bile yalnızca birkaç saniye içinde yüklenebileceği inanılmaz hızda ağlar yarattı.

Ağ hızları İnternet Servis Sağlayıcılarımız (İSS) tarafından kısıtlanırken, ağ hızlarını iyileştirmek için yapabileceğiniz bir takım değişiklikler bulunmaktadır.

Bu değişiklikler arasında Windows’ta yapabileceğiniz ayarlar, İSS yönlendiricisini (router) değiştirme veya kablosuz ağ (Wi-Fi) ve ethernet bağlantıları arasında geçiş yapma yer almaktadır.

DNS ayarlarınızı değiştirmek, genellikle internet hızınızı optimize etmenin en kolay yollarından biri olarak gösterilmektedir.

Ancak tam olarak DNS nedir ve bunu değiştirmek internet hızınızı nasıl artırabiliyor? Dns ayarlarını değiştirerek hızı artırmadan önce internet hız testi ile hızımızın olması gerektiği düzeyde olup olmadığını görmemiz gerekmektedir.

DNS Nedir ?
Bir web sitesinin adresini (URL) internet tarayıcınıza girdiğinizde, veri göndermek ve almak için sitenin IP adresine dönüştürülmesi gerekir. Alanı Adı Sistemi (Domain Name System – DNS), belirli bir isme (URL) bir numara (IP adresi) sağlayan telefon rehberinin dijital eşdeğeri olduğunu söylediğimizde yanılmayız.

Şu anda çevrimiçi olan bir milyardan fazla web sitesi ile, bu kadar geniş bir liste hazırlamak pratik olmayacaktır.

Bunun yerine, DNS sunucunuz çok sayıda web sitesine ait verileri önbelleğe alacaktır. Önceden önbelleğe alınmamış bir siteye erişmeye çalıştığınızda, DNS sunucunuz girişi başka bir sunucudan isteyecektir.

Varsayılan DNS sunucunuz büyük olasılıkla internet servis sağlayıcınız tarafından sağlanır. Ancak en iyi performans gösteren sunucunun olacağının bir garantisi bulunmamaktadır.

Neyse ki sizin için başka DNS sunucuları da var. Bununla ilgili bir yazımızı ilerleyen günlerde sizinle paylaşacağız.

Coğrafya Sorunu
İnterneti destekleyen altyapının, sunucuları dünyanın bir ucundan bir ucuna bağlayan bir dizi kablo (bakır veya optik) olduğunu söyleyebiliriz. Veriler, ışık hızıyla sınırlı bir hızda elektromanyetik dalgalar şeklinde bu kablolardan taşınır.

Bu hızı artırmak için hiçbir şey yapamayacağımız halde, bu dalgaların alması gereken mesafeyi azaltabiliriz. Bir DNS sunucusu sizden uzakta bulunuyorsa, internette gezinme hızlarınız etkilenecektir.

Bununla birlikte, internetin gerçekliği basit mesafe hesaplamalardan daha karmaşıktır. Google Public DNS, en popüler DNS sunucusu alternatiflerinden birisidir ve iki IP adresi (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) kullanır. Bunların hepsi Anycast adresler olarak bilinir ve dünyanın dört bir yanında birden fazla sunucu bu adreslerden gelen isteklere yanıt verir.

İsteklere yanıt veren sunucular, ağ koşullarına ve trafiğe bağlı olarak gün boyunca değişse de sürekli olarak en hızlı DNS sunucularından biri olarak gösteriliyor.

DNS isteklerine konum verilerini eklemek için İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network – CDN) ile çalışarak bunu başardılar. Çoğu durumda, Kanada’da bulunan bir DNS sunucusu kullanacaksanız, CDN’ler sizin Kanada’da olduğunuzu varsayacaktır.

Bunun yükleme hızları üzerinde bir etkisi vardır ve bununla beraber size gösterilecek içerik Kanada’da yaşayan bir izleyiciye göre optimize edilecektir.

Google, OpenDNS ile birlikte IP adresinizi DNS isteklerine ekliyor. Böylelikle veriler, size yakın yerel bir sunucudan yükleniyor ve bunun sonucundaysa genel internet hızınız artmaktadır.

DNS Yönlendirme Optimizasyonu
Google Haritalar ile bir gezi planlarken, size çeşitli seyahat seçenekleri sunulur. Bazı rotalar daha geniş mesafeyi kapsasa bile daha az zaman alabilmektedir. Bunun sebebi trafik, ulaşım aracı değişiklikleri ve ortalama hız gibi birçok faktöre bağlı olabilir.

İnternet hızınızı artırmak için bir DNS sunucusu seçerken de benzer faktörlerle karşı karşıya kalacaksınız. En avantajlı yolu seçmek yönlendirme optimizasyonu olarak bilinir.

İnternet servis sağlayıcıları tarafından sunulan bazı DNS sunucuları, en işlek zamanlarda yoğun trafik yaşarlar. Bazı sunucular, güncel olmayan kayıtlara sahip olabilir veya verilerinizi verimsiz bir şekilde yönlendirebilir.

DNS sunucusu ile makineniz arasındaki bağlantı, bulmacanın yalnızca bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Bulmacanın diğer parçaları ise erişmek istediğiniz sitenin diğer sitelerden gelen reklamlar veya videolar gibi verilerden oluşmaktadır.

Sunucular ve bağlantılar arasındaki karmaşık etkileşim, yönlendirme optimizasyonunu internet hızınızı artırmak için vazgeçilmez kılar. İnternet servis sağlayıcınızın DNS sunucusu yakınlarınızda bulunabilir.

Ancak, “herkese uyan bir yaklaşımın” size en iyi performansı sunması pek olası değildir. İşte burada Google’ın Namebench aracı iş görüyor. Namebench bağlantınızı analiz eder ve size özel olarak uyarlanmış en iyi DNS sunucularını önerir.

Google’ın Namebench aracıyla ilgili yakında bir yazı hazırlayacağız.

Dave Brailsford’un yönetimindeki, İngiliz olimpik bisiklet takımı, tüm zamanların en başarılılarından biri oldu. Hem 2008 hem de 2012 olimpiyatlarında on altın madalya arasından yedi madalya kazandılar.

Başarının sırrı Brailsford’un sıra dışı kazanım ilkesine olan bağlılığıydı. Bu, birçok küçük iyileştirmenin önemli ölçüde genel iyileştirme getirdiği ilkedir.

İnternet hızlarını iyileştirmek için bir madalya yokken, çok daha küçük ayarlamalar ve geliştirmeler yapabilirsiniz. Bu ayarlamalar, genel internet hızımızı artırmak için birlikte çalışır. Bu ayarlamalarda, DNS sunucuları önemli bir rol oynamaktadır.

DNS sunucunuzu değiştirmek tek başına bir çözüm olmadığını lütfen unutmayın. Buna ek olarak, alternatif DNS sunucularının, varsayılan seçeneklerinizden daha fazla güvenlik ve gizlilik sunabileceğini belirtelim.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.