Dizi endüstrisinde Türkiye’nin rakibi ABD

Reyting rekorları kıran Türk dizileri, dünyada da konuşuluyor. ABD’li Variety.com’da yayınlanan araştırmada dizi endüstrisinde dünya ikincisi olarak gösterilen Türkiye’nin, en büyük rakibinin ise ABD olduğu belirtildi. Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya izleme ve ölçme uygulaması DigiLUP, geçtiğimiz haftanın en çok izlenen dizilerini inceledi. DigiLUP’ın verilerine göre, Ölene Kadar, İsimsizler ve Diriliş, sosyal medya reytinglerinde listenin ilk üç sırasında yer aldılar. İşte araştırmanın sosyal medya rakamları…

Türkiye, dizi ihracatında önemli gelişmeler kaydederken, dünyanın da ilgisini çekmeyi başardı. Reyting rekorları kıran Türk dizileri sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir tarafında en çok izlenenler arasında yer alıyor. Türk dizileri, Balkan ve Arap ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika ülkelerinde de sevilerek izleniyor. Sadece konularıyla değil, yabancı izleyicilerin Türk oyunculara olan hayranlıklarıyla da adından söz ettiriyor.

ABD’de Variety.com’da yayınlanan makalede, Türk dizilerinin dünyadaki popülerliği ele alınırken, Türkiye’nin dizi ihracatında ABD’den sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Özellikle Latin Amerika’da sıkı takip edilen Türk dizileri, çok izlenen 15 program arasına girmesiyle dikkat çekti. Türk dizilerine olan ilginin Türkiye’nin tanıtımına olan katkısı da, altı çizilen detaylar arasında yer aldı.

Sosyal medya kullanımının popülerliği her geçen gün yaygınlaşırken, artık ölçümlenmesi de önemli bir kriter oldu. Özellikle televizyon kanalları ve yapımcıları, sosyal medyadaki izleyici kitlesinin ilgisine kayıtsız kalmayarak haftalık belirledikleri hashtag’lerle diziye olan ilgiyi de ölçümler hale geldiler.

Medya Takip Merkezi (MTM), sosyal medyayı 24 saat boyunca aralıksız ölçen uygulaması DigiLUP ile dizi endüstrisinin sosyal medya reytinglerini ele aldı.

DigiLUP’ın verilerine göre, 27 Mart – 2 Nisan haftasında sosyal medya kullanıcılarının en çok ilgi gösterdiği hashtag’ler sıralamasında ATV’nin dizisi “Ölene Kadar”, listenin zirvesinde yer aldı. Geçtiğimiz hafta #sevdiklerimiçin hashtag’i ile yaklaşık 215 bin ileti alan “Ölene Kadar” dizisinin başrol oyuncularından Fahriye Evcen ve Engin Akyürek’e olan ilgili de gözden kaçmadı. Sadece Türkiye’de değil, Arap, Balkan ve Latin ülkelerdeki SM kullanıcıları oyunculara olan hayranlıklarını dile getirdiler. Bu da, dizinin sıralamada öne geçmesine katkı sağladı.

Kanal D’nin yeni dizisi “İsimsizler” geçtiğimiz hafta izleyiciyle buluştu. Sosyal medyada da adından söz ettiren “İsimsizler”, yayınlandığı ilk günden ilgiyi çekmeyi başardı. #isimsizler hashtag’i yaklaşık 50 bin gönderi sayısıyla listenin ikinci sırasında yer aldı.

Televizyonda izlenme rekorları kırılan “Diriliş” dizisi, hashtag’ler sıralamasında listenin üçüncü sırasında bulundu. Geçtiğimiz haftanın #birlikteyürümek hashtag’i, yaklaşık 42 bin gönderi sayısıyla listede yer aldı.

Listenin dördüncü sırasında bulunan “Vatanım Sensin” dizisi #birvatansever hashtag’inin katılım sayısının ise 40 bine yaklaştığı görüldü.

Ekranların yeni dönem dizilerinden olan ve Osmanlı İmparatorluğu dönemini konu eden Payitaht Abdülhamid dizisi de #sonsultan hashtag’i ile yaklaşık 33 bin katılım sayısına ulaşarak listenin beşinci sırasında yer aldı.

blank

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.