DİKKAT! Trans yağlardan uzak durun

Bitkisel sıvı yağların hidrojen eklenerek ısıtılması sonucu elde edilen trans yağlar, sağlığımızın baş düşmanıdır.

Trans yağların ham maddesi bitkisel sıvı yağlardır. Bu yağlar işlenmedikçe sağlığa yararlı olabilirler. Fakat gıda endüstrisi fazla kâr elde edebilmek için sağlıklı olan yağlardan toksik yani son derece zararlı yağlar üretmektedir. Trans yağlar oldukça yapışkan yağlardır, karaciğer ve damar sistemine kolaylıkla yapışarak karaciğer yağlanması ve damar hastalıklarına yol açarlar ve vücuttan temizlenmesi zordur.

Yol açtığı hastalıklar

Trans yağlar bütün öldürücü kronik hastalıklara yol açabilen, toksik bir madde olarak tanımlanmaktadır. Kanser, obezite, diyabet, koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği, Parkinson, bunama, karaciğer yağlanması, siroz, kısırlık, düşük doğum ve majör depresyon bu hastalıklardan başlıcalarıdır.

Hangi ürünlerde kullanılır?

Trans yağlar defalarca ısıtılıp kullanılabilir. Ambalajlanmış, hazır gıdaların hemen hepsi trans yağ içermektedir. Gıdanın ömrünü uzatan, kullananların ise ömrünü kısaltan yağlardır.

Nelere dikkat edilmeli?

Hazır yiyecek etiketleri dikkatle takip edilmelidir. Hidrojenize yağ, hidrojenize nebati yağ, digliserid, monogliserid gibi ibareler trans yağları gizlemek için etiketlerde sıklıkla yer alır. Bu ibareleri içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Trans yağların günlük güvenli bir kullanma dozu söz konusu değildir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.