DİKKAT! Sosyal ilişkilerinizi burnunuz belirliyor!

Koku duyusu ile sosyal ilişkiler arasındaki yakın ilişki ortaya çıktı.

İyi bir koku duyusuna sahip olmak, dün geceden kalan yemeklerden hangisinin yenebileceğini tahmin etmemize yardımcı oluyor. Ne büyük bir özellik! Ancak sadece bu değil; iyi koku duyusu, iyi bir sosyal hayata da işaret ediyor olabilir. Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makaleye göre koku duyusu ile sosyal ilişkiler arasında yakın bir ilişki var.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, 31 katılımcıya ayrı ayrı arkadaş sayılarını, aileleriyle ve arkadaşlarıyla olan sosyal ilişkilerini sordu. Elbette bir yandan da katılımcıların koku almadaki başarılarını test etti, üç farklı açıdan: Katılımcılar hafif kokulara ne kadar duyarlı, bu kokuları diğerlerinden ayırt etmede ne kadar başarılılar ve kokladıkları kokuyu dört seçenek içerisinden seçmekte ne kadar başarılılar. Sonuç ise, hassas burnun daha iyi sosyal bağlar kurabiliyor olması. Ancak bu hassaslığın sosyal ağın genişliği ile bir alakası yok.

Araştırmacılar sonraki adımda beyni inceleyerek koku almak ve sosyal ağlar arasındaki ilişkiyi tekrar gözlemledi. Gördükleri şey ise, koku almayla alakalı beyin bölgelerinin sosyal ilişkilerle alakalı bölgelerle sıkı bir bağlantı içinde olduğuydu.

İnsanların koku duyusu diğer çoğu memelilerden daha kötü olsa da, yeni araştırma sayesinde bu duyunun hala sosyal hayat için önemli olduğu görüldü. Eski zamanlarda birbirimizi koklarken karşımızdaki insan hakkında birçok bilgi edinebiliyorduk. Artık birçok nedenden ötürü bunu gerçekleştirmek güç. Ancak koklamak ve sosyallik arasında bir bağlantı bulunuyor olması da çok şaşırtıcı değil. Öte yandan, sosyal olmakta güçlük çeken bazı psikolojik vakalarda da hasta kişinin koku duyusunun normalden daha kötü olması, bu teoriyi destekleyen bir diğer kanıt.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.