DİKKAT! Öfkeliyken yatağa gitmeyin

Araştırma, beynin uyku sırasında negatif duyguları depolayarak kendine göre organize ettiğini ortaya koydu.

Bilim adamları, uyku sırasında beynin depoladığı kötü duygu ve anıları geri döndürmek ve unutmanın daha zor olduğunu bildirdi. Sonuçları “Nature Communication” dergisinde yayımlanan araştırma, beynin uyku sırasında negatif duyguları depolayarak kendine göre organize ettiği ve böylece bu duyguların bastırılmasının daha zorlaştırdığını ortaya koydu.

“Uykudan önce halledin, öyle uyuyun”
Araştırmayı yürüten London College Üniversitesinden Yunzhe Liu, “öfkeliyken yatağa gitmeyin” atasözünün bilimsel olarak ispatlandığını vurgulayarak, “Bizim de tavsiyemiz, tartışmalarınızı yatağa gitmeden halledin ve öfkeliyken uyumaya gitmeyin.” dedi.

İki gün süren araştırmada, 73 öğrenciden, ağlayan çocuklar, üzücü görüntüler ve ceset görüntüleri gibi resimlere bakmaları istendi. Daha sonra, resimler deneklere iki gün boyunca tekrar tekrar gösterildi. Deneklerin uyumadan gün içerisinde kötü görüntüleri hatırlama oranları, uyuyup kalktıktan sonraki hatırlama oranlarına göre daha düşük çıktı.

Beyin görüntüleme yöntemi ile
Uzmanlar tarafından beyin görüntüleme yöntemiyle elde edilen verilere göre, gece uykusuyla pekiştirilen kötü anıların unutulmasının daha zorlaştığı görüldü.

Deneye katılan öğrencilerin fonksiyonel MRI taramaları, yeni öğrenilen bilgilerin genellikle beynin bellek merkezi olan hipokampusta depolandığını aktaran uzmanlar, uyku sırasında depolanan anıların daha çok korteks boyunca dağıldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, elde edilen sonuçların travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) için umut kaynağı olabileceğini ifade ederken, deneyin sağlıklı bireyler üzerinde yapıldığından, yöntemin PTSD’li hastalara uygulanabilirliği için üzerinde çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.