DİKKAT! Fazla kilolar ciğerlerde toplanıyor

ABD’li bilim insanları fazla kilolu kişilerin solunum yollarında yağ biriktiğini tespit etti. Ciğerde biriken yağ normal yapıyı değiştirerek astım yahut hırıltılı solunumla sonuçlanabilecek iltihaplara neden oluyor.

Bilim insanları yağın akciğerlerde birikebildiğini ve özellikle de fazla kilolu veya obez insanlarda bu durumun çok yaygın olduğunu keşfetti. Çalışmaya göre, solunum yollarının duvarlarında biriken yağ dokusu, normal yapıyı değiştirerek astım yahut hırıltılı solunumla sonuçlanabilecek iltihaplara neden oluyor. Batı Avustralya Üniversitesi’nden, çalışmanın ortak yazarı Dr. Peter Noble, “Fazla kilolu veya obez olmak astımla ya da daha kötü astım semptomlarıyla zaten ilişkilendiriliyordu. Araştırmacılar, bu ilişkinin, akciğerler üzerindeki ekstra ağırlığın doğrudan baskısı veya aşırı kilo nedeniyle oluşan iltihaplanmadaki genel bir artışla açıklanabileceğini öne sürüyor” dedi.

Bilim insanları, bedenlerini bilimsel araştırma için bağışlayan ölü insanların ciğerlerindeki bin 373 solunum yolunun yapısını inceledi. Araştırma kapsamında 52 kişinin akciğerine bakıldı; 15 kişide astım yoktu, 21 kişide astım vardı ama ölüm sebebi farklıydı, 16 kişiyse astım yüzünden ölmüştü. Dr. Noble bu durumu ‘’Fazla yağın solunum yolu duvarlarında birikerek yer kapladığını fark ettik ve görünüşe göre bu yağ, akciğerlerdeki iltihabı artırıyor. Bunun solunum yollarının kalınlaşmasına neden olduğunu, böylece akciğerlere girip çıkan hava akışını sınırladığını ve astım belirtilerinde görülen artışları en azından kısmen açıklayabildiğini düşünüyoruz’’ ifadeleriyle açıkladı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.