DİKKAT! Fazla acı yetişkinde demans sebebi

Bilim insanları haftada 50 gramdan fazla acı tüketen yetişkinlerin demans olma riskinin diğerlerine oranla 2 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Çin’de yapılan araştırmada ayrıca acı tüketen zayıfların kilolulara göre daha yüksek risk grubunda olduğu belirtildi.

Yemeğinize biraz daha acı katmadan önce tekrar düşünmeniz gerekebilir. Çünkü Çin’de yapılan bir araştırma acı yiyecekler tüketmenin demansa neden olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, haftada 50 gramdan fazla biber tüketen 55 yaş üzeri yetişkinlerde, yetersiz biliş gelişimi ve hafıza kaybı görülme riskinin diğerlerine oranla 2 kat daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmada ortaya çıkan bir diğer detay ise acı tüketen zayıfların, kilolu olanlara göre demans geliştirme riskinin daha fazla olması. Araştırmada yer alan bilim insanlarından Dr. Zumin Shi “Daha önce yaptığımız çalışmalarda biber tüketiminin vücut ağırlığı ve kan basıncı için faydalı olduğunu tespit etmiştik. Ancak, bu araştırmada 55 yaş üştü yetişkilerdeki biber tüketiminin demans riskini artırdığını belirledik’’ dedi. Uzmanlar, 15 yıl boyunca 4 bin 582 yetişkinin taze ve kurutulmuş biber tüketimini analiz etti. Çalışmaya tatlı kırmızı biber ve karabiber dahil edilmedi.

Daha baharatlı yiyecekler yiyen katılımcıların daha düşük gelirli ve daha az vücut kitlesine sahip olduğu tespit edildi. Bu bulgu, araştırmacıları, zayıf insanların aşırı kilolu insanlara göre biber tüketimine daha duyarlı oldukları teoriye yönlendirdi. Araştırmacı Dr. Ming Li, “Biber, dünyada en çok kullanılan baharatlardan biri. Özellikle Asya ülkelerinde Avrupa ülkelerine göre daha popüler. Çin’in Sichuan ve Hunan gibi belirli bölgelerinde, her üç yetişkinden biri neredeyse her gün baharatlı yiyecek tüketiyor’’ ifadelerini kullandı. Bilimsel dergisi Nutrients’te yayımlanan araştırmada biberde bulunan Kapsais maddesinin bilişsel işlevsellik üzerindeki etkisi incelendi. Kapsaisin, metabolizmayı hızlandırarak, yağ kaybını artırdığı, vasküler bozuklukları engelleyerek vücut sağlığına olumlu etkilerde bulunduğu biliniyordu. Çalışmanın yazarları, acı biber ve demans arasındaki bağlantı konusunda daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirterek eğitim düzeyi gibi değişkenlerin bilişsel gerilemede de rol oynayabileceğini ifade ediyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.