DİKKAT! Ekrana kilitlenen çocukta baş ağrısı riski

Televizyon, bilgisayar, tablet, cep telefonu ekranlarına fazla maruz kalan çocuklarda uyku bozukluğu ve baş ağrısı görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Serdal Güngör, “Okul çağındaki çocukların üçte birinde, ergenlik dönemindeki ise neredeyse yarısında baş ağrısı tespit edilmektedir” dedi.

Televizyon, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlere fazla maruz kalan çocukların uyku bozukluğu ve baş ağrısı yaşadığına dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, “Günümüzde yoğun ekran maruziyeti sonucu ergenlerin ihtiyacı olan 8 saatten daha az gece uykusu uyumaları sıklıkla rastlanan uyku bozuklukları ve baş ağrısı kısır döngüsüne neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Güngör, “Okul çağındaki çocukların üçte birinde, ergenlik dönemindeki ise neredeyse yarısında baş ağrısı tespit edilmektedir. Çocuklarda acil başvurularının en sık nedenleri arasındadır. Başvuru nedeni sıklıkla ağrıyı geçirmek amacıyla olsa da, ailelerin baş ağrısının altında ciddi bir neden olmadığından emin olmak istemeleri de önemlidir” diye konuştu.

Baş ağrısının, ergenlik öncesinde erkeklerde, ergenlik sonrasında ise muhtemelen hormonal nedenlerle kızlarda daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, ”Birincil baş ağrıları arasında migren önemlidir. Tekrarlayıcı kronik baş ağrılarının en önemli ve en sık nedeni migrendir ve sanılandan daha yaygındır. Migrenli çocukların yüzde 20’si ilk atağını beş yaştan önce geçirmektedir. Migren yaygınlığı okul çağındaki çocuklarda yüzde 7,7-17,8 gibi oranlardadır. Ergenlik öncesinde erkeklerde, ergenlik sonrasında ise muhtemelen hormonal nedenlerle kızlarda daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

Baş ağrısı ile başvuran çocuk hastalarda ağrı nedenlerinin çok çeşitli olabileceğinin altını çizen Güngör, baş ağrısı şikayetinin çocuk nöroloji uzmanlarınca ayrıntılı değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.