DİKKAT! Böbrek hastalıkları her yıl 4 milyon can alıyor

Dünyada her yıl çoğunluğu düşük gelirli ülkelerde yaşayan dört milyon kişinin böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Ülkem Çakır “Pandemi, deprem gibi afetlerin de eklenmesiyle böbrek hastalığı riski daha da arttı. Ulusal strateji çok iyi belirlenmeli. Özellikle de afet durumlarına hazırlıklı olmak, riskli bireyleri desteklemek önem taşıyor” dedi.

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla böbrek hastalıklarında yaşanan artışa dikkati çeken Memorial Şişli ve Bahçelievler Hastaneleri Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ülkem Çakır, “Epidemiyolojik çalışmalar, geri dönüşü mümkün olmayan kronik böbrek hastalığının, yılda en az 2,4 milyon ölüme neden olduğunu, hatta en hızlı ölüme yol açan nedenler arasında altıncı sıraya yükseldiğini göstermektedir” dedi.

Çakır, dünya genelinde 13 milyondan fazla kişiyi etkileyen, yüzde 85 ‘i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülen akut böbrek hasarının ise yılda 1,7 milyon kişinin hayatına mal olduğunu kaydetti.

Çakır, artan böbrek hastalığı yüküne rağmen, sağlık hizmeti almada eşitsizliklerin halen çözülemediğini dile getirerek, şunları aktardı:

“Böbrek hastalıklarının gelişmesinde, genellikle insanların doğdukları, büyüdükleri, yaşadıkları ve çalıştıkları yerlerin yanı sıra yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı, eğitim eksikliği gibi sosyal faktörler önemli rol oynuyor. Bunlara pandemi, deprem gibi afetlerin de eklenmesiyle böbrek hastalığı gelişme riski daha da arttı. Dolayısıyla bu durumlar için ulusal ve uluslararası politikalar ve stratejiler çok iyi belirlenmeli. Özellikle de bu afet durumlarına hazırlıklı olmak, etkilenme riski yüksek olan bireylerin desteklenmesini ön planda tutmak büyük önem taşıyor.”

DEPREMZEDELERDE RİSK
Prof. Dr. Çakır, enkazdan kurtulanlarda ortaya çıkabilecek böbrek sorunlarına şöyle değindi: “Depremzede hastanede tüm branşlar tarafından değerlendirilir. Akut böbrek yetmezliği geliştiğinde yapılan konservatif tedavilere yanıt alınamıyorsa, idrar çıkışı yetersiz ise diyaliz tedavisi uygulanır, seçilen diyaliz tedavi modeli hemodiyalizdir. Hemodiyaliz ihtiyacı genellikle geçicidir, ancak bazı depremzedelerin ömür boyu girmeleri gerekebilir.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.