DİKKAT! Alkol, erkekleri daha fazla etkileyebiliyor

Bilim insanları genç erkek ve kadınlarda beyin fonksiyonlarının uzun süreli alkol kullanımında farklı etkileşimlere yol açtığını saptadı.

Finlandiyalı araştırmacılar, yaşları 23-28 arasında olan ve 10 yıldır alkol kullanan 11 erkek ve 16 kadın katılımcı ile yaptığı araştırmada, alkol tüketimine karşı beynin tepkilerini inceledi. Edinilen bulgular çok az alkol kullanan veya hiç alkol kullanmayan 12 erkek ve 13 kadınla karşılaştırıldığında; yoğun alkol tüketenlerin beyin korteksinde alkol kullanmayanlara kıyasla daha büyük bir elektriksel tepkinin açığa çıktığı tespit edildi. Araştırmada asıl ilgi çeken nokta ise erkek kullanıcılardaki elektriksel aktivitedeki artışın daha yoğun olmasıydı.

Çalışma, alkolün erkeklerde hem elektriksel hem de kimyasal sinir iletiminde kadınlardan daha belirgin değişikliklere sebep olduğunu ortaya koyuyor. Uzun süreli alkol kullanımı erkeklerde GABA-A ve GABA-B reseptörlerinin ikisine de etki ederken kadınlarda GABA-A reseptörüne herhangi bir etkileşim sağlamıyor.

Edinilen bu bulgular uzun vadede alkol kullanımının erkekleri daha fazla risk altında bıraktığını ortaya koyarken; alkol bağımlılığı için farmakolojik tedavi planlamalarında, cinsiyet farklılıklarının da hesaba katılması gerektiğini gösteriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.