DHMİ’den Atatürk Havalimanı’na 25 yıllık kapatma garantisi

Yeni İstanbul Havalimanı ihalesinin, yüklenici firmalara verilmesinden 2 ay önce DHMİ ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmalar ortaya çıktı. DHMİ’nin Atatürk Havalimanı’nı kapatmak için garanti verdiği yazışmalarda “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesi olan yeni İstanbul Havalimanı ihalesinin 26 milyar 319 milyon avro karşılığında Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa tarafından oluşturulan ortaklığa verilmesinden 2 ay önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmalar ortaya çıktı.

Yazışmalarda, yeni havalimanının ihalesinden yaklaşık 2 ay önce DHMİ’nin Atatürk Havalimanı’nı kapatmak için garanti verdiğinin belgesi ortaya çıktı.

Sözcü’de yer alan habere göre yazışmada “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı plan planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak” ifadesi kullanıldı.

Atatürk Havalimanı’nın kapatılacağının garantisin müteahhitlere verilmesinin belgesi niteliği taşıyan yazışmada dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve yardımcısı Mehmet Ateş’in imzası yer aldı. Yazışmada “İstanbul Yeni Havalimanı Projesi İhalesi (Zeyilname)” konu başlığıyla, idareye yöneltilen bir takım sorulara da cevap verildi.

İdare, 8 numaralı soruya verdiği cevapta “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak.” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDAN TARİFELİ SEFERLER YAPILMAYACAK

Cevapta, özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali’nin faaliyetine devam edeceği de belirtildi. Bunun yanında bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de ilgili firmaların talep etmesi halinde devam edeceği kaydedildi.

blank

Yazışmada “İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nda ve/veya Trakya Bölgesi’nde planlanan yeni havalimanı inşası ve/veya mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımları konularında bilgi verilmesini rica ederiz” ifadelerine cevap olarak şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nda ve/veya Trakya bölgesinde planlanan yeni havalimanı projesi bulunmamakla birlikte, ihtiyaç bulunması halinde yeni havalimanı inşası ya da mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımı yapılabilecektir. Ancak 25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak, onun dışında özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali faaliyetine devam edecektir. Ayrıca, bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de İlgili Firmalarının talep etmesi halinde devam edilecektir”

NE OLMUŞTU?

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, 2020 yılında İGA’ya hiçbir garanti ödeme yapılmadığını vurgulayarak “Karalama olursa kurumlar da burada zarar görür. 2020 yılında İGA’ya hiçbir garanti ödemesi yapılmamıştır. Bulunduğumuz güç şartlarda en iyisini yapmak ve azim ile çalışmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” açıklamasında bulunurken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ise ”Uçağa binmeyecek yolcunun ya da uçmayacak uçağın parası ödenecek.” iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin yıkılmaya başlanmanın İstanbul Havalimanı’na alternatif olmaktan çıkarılmak için yapıldığını söyleyerek iktidarı “eser siyaseti değil, talan siyaseti” yapmakla suçlamış, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Atatürk Havalimanı’nın yıkılmasına yönelik ihaleyi alan firmanın sözleşme tarihinin 16 Mayıs olduğunu ancak iş makinelerinin günler öncesinden pistlere giriş yaptığını açıklamış ve firma ve tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtmişti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.