Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırı uluslararası hukukun ihlalidir

Rusya ve Ukrayna’yı kastederek ‘İkisinden de vazgeçemeyiz’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donbas bölgesine operasyon başlatması sonrası güvenlik zirvesini toplama kararı aldı. 1 saat 50 dakika süren zirve sonrası yapılan açıklamada “Saldırı uluslararası hukukun ihlalidir” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine “Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün” çağrısında bulundu. Pek çok bölgede patlama sesleri duyulurken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de siren seslerinin duyulduğu ifade edildi.

BEŞTEPE’DE GÜVENLİK ZİRVESİ

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da acil olarak güvenlik zirvesini toplayacağı belirtildi. Zirve, saat 11.00’de Beştepe’de başladı.

1 SAAT 45 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan başkanlığındaki Ukrayna gündemli güvenlik zirvesi sona erdi. Zirve 1 saat 50 dakika sürdü.

‘SALDIRI ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonuele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, “Türkiye gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır” mesajı vermişti. Afrika ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna için ‘İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil’ ifadelerini kaydetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerel saat ile sabah 6 sularında yaptığı açıklamasında Ukrayna’ya yönelik yeni bir “özel askeri operasyon” başlatıldığını belirtirken; amaçlarının Ukrayna’yı “işgal etmek değil silahsızlandırmak” olduğunu belirtti. Putin, “Ukrayna’yı Nazilerden arındıracağız” dedi. Ukrayna ordusu, ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterinin düşürüldüğünü duyurdu. RIA Novosti’nin aktardığına göre Rusya ise iddiaları yalanladı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.