Çukurova değerine sahip çıkıyor

Çukurova Belediyesi Çukurova Kent Konseyi ile birlikte, 3300 yıl önce yaşamış Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın adını yaşatmaya devam ediyor. Daha önce Puduhepa Sokağı açan Çukurova Belediyesi şimdi de park ve heykel açılışı yaptı.

Çukurova Belediyesi tarafından yaptırılan Puduhepa heykeli aynı adı taşıyan parkın içerisinde açıldı. 3300 yıl önce Çukurova’da yaşayan Hitit Kraliçesinin adı önce yine Çukurova Belediyesi tarafından açılan sokakta şimdi de parkta yaşatılıyor.

Çukurova Kent Konseyi Başkanı Aysel Ateş, parkın açılışı için yapılan törende yaptığı konuşmada dünyada savaşların devam ettiğini ve kadına gerekli değerin gösterilmediğini belirterek, Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın 3300 yıl öncesinden kadının siyasi temsilinin simgesi olduğunu belirtti. Çukurova olarak bu tarihsel şahsiyete sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Aysel Ateş, Puduhepa’nın adını tüm dünyaya tanıtmak istediklerini bildirdi.

Üç yıl önce Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Huzurevleri Mahallesinde Puduhepa Sokağı açılışı yapıldığını hatırlatan Aysel Ateş, şimdi de park ve anıt açılışı yapılarak hedefledikleri tanıtıma yönelik önemli bir adım atıldığını belirtti. Aysel Ateş, “Bölgemizin bu değerini tanıtma çalışmalarımızda bizleri bu yolda destekleyen değerli Belediye Başkanımız Soner Çetin’e, Kültür Müdürümüz Tolga Solmaz’a, öneriyi kabul eden meclis üyelerimize, burada Puduhepa’ya sahip çıkan araştıran hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Törende Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serdar Girginer, Kizzuvatnalı Kraliçe Puduhepa konusu bir söyleşi gerçekleştirdi.

PUDUDEPA KİMDİR?

Puduhepa M.Ö. 13. YY’da şimdiki Çukurova bölgesinde doğmuş ve yaşamış Hitit İmparatorluğunun bir kraliçesidir.

Hitit kraliçeleri arasında en bilinen ve tanınanıdır.

Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması (M.Ö. 1281 / 1275) Puduhepa’nın kendi şahsi mührü eşi lll. Hattuşşili ve Mısır Kralı ll. Ramses’in mühürleri ile imzalanmıştır.

Puduhepa, gerçekleştirdiği çoğu devlet işlerini kraldan bağımsız olarak yapmıştır. O dönemin neredeyse hiçbir kadınında bulunmayan yeteneklere sahip olan bu kraliçe, dul ve çocuklu kadınları korumuş, kölelere azat edilme fırsatı vermiş, öksüzlerle ilgilenmiştir. Puduhepa aynı zamanda, mahkemelerde hakim olarak adalet dağıtmasıyla, şifacı yönü ve devletler arası yazışmalarıyla özellikle devletin dış siyasetinde önemli bir rol almıştır. Yazdığı mektuplar ile ülkeler arası ilişkileri kuvvetlendirmiştir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.