Çorumluların Amerikan Rüyası

Türkiye’den ABD’ye yönelik düzensiz göçte rekor artış var. Resmi rakamlara göre yılın ilk beş ayında 11 bin 827 Türk vatandaşı Meksika sınırından ABD’ye geçerek teslim oldu. Gidenlerin büyük kısmı yola Çorum ve Ağrı’dan çıktı…

Türkiye’den ABD’ye kaçak göçte 2022 yılında rekor kırıldı. 2022’nin yalnızca ilk beş ayında ABD Gümrük ve Sınır Koruması (US Customsand Border Protection) tarafından 11 bin 827 Türk vatandaşı düzensiz göçmen yakalandı veya teslim oldu. Kurumun resmi internet sitesi üzerinden yayımladığı verilere göre 2021’de bu sayı 4 bin 899’ken 2020’de 2 bin 580’di. 2022’nin yalnızca mayıs ayında ise sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638. Bu da ay bazında bir rekor.

Rota olarak genellikle Türkiye’den yaklaşık 11 bin kilometre uzaklıktaki Meksika tercih ediliyor ve ABD’ye buradan giriş yapılıyor. Çünkü Türk vatandaşları Meksika’dan 30 güne kadarki seyahatleri için turizm ve iş gibi gerekçelerle harçsız bir biçimde kolayca internet üzerinden vize alabiliyor, tek koşul ise ülkeye hava yolu ile giriş yapmak. Türkiye’den Meksika’ya, oradan da ABD’ye uzanan bu çetin yolculuğa çıkanlar arasında ise Çorumlular ve Ağrılılar öne çıkıyor.

ABD’ye gidiş için “tanıdık” desteği şart çünkü dünyanın öbür ucundaki bir ülkeye vardıkları zaman içeriden destek olmadığında iş bulmak adeta imkansız. Ülkeye giriş ise ya yine içeriden destekle oluyor ya da insan kaçakçılarıyla anlaşmaları gerekiyor. İnsan kaçakçılarıyla anlaşanlar genellikle Avrupa aktarmalı olarak gidiyor Meksika’ya. Ülkeye vardıklarında ABD sınırına dek götürülüyorlar. Yola tek başlarına çıkanlar ise doğrudan Meksika’ya uçuyor.

ALACA İLK SIRADA

Çorum’un Alaca ilçesi Türkiye’de en çok göç veren yerlerden biri. İlçenin belediye başkanı Halil İbrahim Şaltu, Alacalıların özellikle ABD’deki akaryakıt sektöründe hatırı sayılır işler yürüttüğünü söylüyor. “İlçemizden ABD’ye yapılan bu göçler 1980’li yılların başında başladı. Oraya ilk gidenler de bir hayli başarılı oldu. ABD’de çok sayıda Alacalı iş insanı var. Bizde hemşehri kültürü olduğu için gittikten sonra yakınlarını da yanlarına alıyorlar. Yakın arkadaşları, akrabaları, sevdikleri, aile üyeleri onları takip ediyor. Ailece yerleşenler de oluyor. Özellikle New York ve New Jersey’de çok fazla Alacalı var. Alaca’da her ailenin ABD’de yaşayan bir-iki akrabası, tanıdığı mutlaka vardır.”

Göç konusunda öne çıkan bir diğer şehir olan Ağrı’da ise son iki yılda yaklaşık 5 bin kişinin ABD ve Kanada’ya göç ettiği öne sürülüyor. Ağrı’nın Yukarı Ağadeve köyü muhtarı Dilaver Aslankılıç şöyle konuşuyor: “Köyümüzde yaklaşık 700 kişi yaşıyordu ve son iki yılda 140 kişi ABD ve Kanada’ya göç etti. Köyde artık genç kalmadı. Ekonomik nedenler yatıyor bunun altında. İş yok, Türkiye’nin ekonomik durumu belli. İnsanların başka çaresi kalmadı.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.