‘Çin yalanları’na soruşturma için Rusya da destek verdi

Koronavirüs (corona virüs) salgını nedeniyle Çin’in soruşturulmasını isteyen ülkelerin sayısı 119’a çıktı. Soruşturma ile ilgili AB tarafından hazırlanan karar tasarısına, Moskova da destek verdi. Kritik destek ile söz konusu tasarı, bugün DSÖ’nün en üst düzey karar organında gündeme gelecek. Pekin yönetimi, Kovid-19 salgınını dünyaya geç haber vermek ve yeterince önlem almamakla suçlanıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle Çin’in soruşturulmasını isteyen ülkelerin sayısı 119’a çıktı. Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin koronavirüsün boyutlarını dünyadan gizlemekle suçladığı Pekin yönetimi ise Kovid-19 salgınının kaynağının soruşturulması için yapılan çağrıları sürekli reddetti.

AB KARAR TASARISI İÇİN KRİTİK GÜN

Avrupa Birliği tarafından hazırlanan karar tasarısının, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst düzey karar organı olan Dünya Sağlık Kurulu’nun bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen yıllık toplantısına sunulması bekleniyor.

“MOSKAVA DESTEK VERDİ, ÇİN YALNIZ KALACAK”

CNN Televizyonu, bu konuyu gündeme getiren ilk ülke olan Avustralya’nın çağrısı temel alınarak hazırlanan tasarıya, Pekin’in geleneksel müttefiki Moskova’nın da destek vermesinin kritik önemde olduğuna ve bunun Çin’i yalnızlığa itebileceğine dikkat çekti.

Çin, salgının çıkış kaynağı ve sonrasındaki tavrı için soruşturulmasını isteyen Avustralya’yı ‘sorumsuzca davranmakla’ suçlamış ve bunun ‘salgınla mücadele için yürütülen iş birliğini baltalayacağı’ uyarısında bulunmuştu.

AVUSTURALYA VE ALMANYA SESSİZ KALMADI

Çin’in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarının olduğunu belirten Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne “Koronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor” demişti.

Payne, virüsün oluşumu, salgınla mücadele ve elde edilen bilgilerin diğer ülkelerle paylaşılması noktasında bilinmeyen detayların olduğunu ve bunun ancak bağımsız bir soruşturma sonucunda açıklığa kavuşabileceğini söylemişti.

Uluslararası soruşturma çağrılarına destek veren Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt da Dünya Sağlık Örgütü’nün bazı tavsiyelerini dikkate almadıklarını dile getirmişti.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de Çin yönetiminin koronavirüs salgınının nasıl başladığına dair bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğini ifade etmişti: “Çinliler, dünya çapındaki bu krizle ilgili olarak tamamen şeffaf olmak zorunda. Özellikle de virüsün ortaya çıkışı hakkında” diyen Müller “Virüs Vuhan kentinde ilk görüldüğü anda Çin’in konuyu uluslararası bilgi alışverişine açması gerekirdi.”

NE OLMUŞTU?

ABD ile Çin arasında başlayan koronavirüsün kaynağı tartışması Çin’in ünlü epidemiyologlarından Cong Nanşan’ın 6 Mart’ta ‘Kovid-19’un ilk Çin’de ortaya çıkması, kaynağın Çin olduğu anlamına gelmez’ açıklamalarıyla hız kazanmıştı.

ABD basını, Çin’in Kovid-19’u ilk ortaya çıktığı şehir olan Vuhan’daki Viroloji Enstitüsü’nde ürettiğini iddia etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump Çin’i salgını iyi yönetememekle suçlamış ve Çin’de ABD’den çok daha fazla can kaybı yaşandığını ileri sürmüştü.

ABD’de Missouri Başsavcılığı ise Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisini salgında ‘bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği” gerekçesiyle mahkemeye vermişti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.