Çin – ABD krizinde casusluk itirafı geldi

Çin ve ABD arasında yaşanan kriz büyüyor. ABD'de bir Singapur vatandaşı, Çin'in casusu olarak çalıştığını itiraf etti.

Amerikalı yetkililer Singapur vatandaşı Jun Wei Yeo’yu, ABD’deki siyasi danışmanlık faaliyetlerini Çin istihbaratına bilgi toplama amacıyla kullanmakla suçluyordu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Dickson Yeo olarak da bilinen Jun Wei Yeo, Cuma günü federal mahkemedeki ifadesinde suçunu kabul edip 2015-2019 yılları arasında Çin hükümeti için yasa dışı casusluk faaliyetleri yaptığını söyledi.

Yeo, ülkedeki siyasi danışmanlık faaliyetlerini, kamuoyuna açık olmayan bilgiler toplayıp Çin istihbaratına iletmekle suçlanıyordu.

Yeo ifadesinde, üst düzey Amerikan güvenlik yetkilileriyle iletişime geçip sahte müşteriler için raporlar yazdırdığını söyledi.

Yeo, 2019’da ABD’ye uçtuğunda tutuklanmıştı.

Diğer yandan, Çin ordusuyla bağlantılarını saklamakla suçlanan Çinli bir kadın araştırma görevlisi de California’da gözaltına alındı.

Amerikalı yetkililer, 37 yaşındaki Juan Tang’ın, geçen hafta vizede sahtecilik yapmakla suçladığı dört Çin vatandaşından biri olduğunu söyledi. Araştırmacı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’yla ilişkileri olduğu iddiası hakkında yalan söylemekle suçlandı.

ABD, Çin’in San Fransisco konsolosluğunu Tang’ı saklamakla suçluyordu.

Tang’ın nasıl gözaltına alındığıyla ilgili henüz ayrıntı paylaşılmadı.

FBI ajanları, Juan Tang’ın askeri üniformalı fotoğraflarını buldu. AP haber ajansına göre yetkililer Tang’ın askeri bağlantılarıyla ilgili makaleleri de inceledi.

California Davis Üniversitesi, Tang’ın Radyasyon Onkoloji Fakültesi’nde misafir araştırma görevlisi olarak çalıştığı işinden Haziran ayında ayrıldığını söyledi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.