CHP’li Bakan’dan Soylu’ya ‘Özel Harekat Ocakları Derneği’ soruları

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Özel Harekat Ocakları” adlı derneği Meclis gündemine taşıdı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 38 yaşındaki beş çocuk annesi Sakine Külter işkenceyle öldürüldü. Külter’in, Özel Harekat Ocakları Derneği Şırnak İl Başkanı İbrahim Barkın tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı ve katil İbrahim Barkın tutuklandı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan söz konusu derneği Meclis gündemine taşıdı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

‘Özel Harekat’ ismi sivil toplum kuruluşunun paramiliter yapılanma olduğu izlenimini vermekte

CHP’li Bakan önergesinde şu ifadelere yer verdi: “‘Özel Harekat’ ismi Türk Silahlı Kuvvetleri ve Bakanlığınıza bağlı polis ve jandarma teşkilatı bünyesinde kurulmuş Özel Harekat Başkanlığı, Polis Özel Harekat (PÖH), Jandarma Özel Harekat (JÖH) gibi özel ekiplerde silahlı kamu görevi yapanlar için kullanılmaktadır. Bir sivil toplum kuruluşunun bu ismi kullanmasına izin verilmesi; bu sivil toplum kuruluşunun silahlı güç/paramiliter yapılanma olduğu izlenimini vermekte, toplumda ise korkuya ve endişeye sebep olmaktadır.”

CHP’li Bakan Soylu’ya 12 soru:

1- Türk Silahlı Kuvvetleri ve Bakanlığınıza bağlı polis ve jandarma teşkilatı bünyesinde kurulmuş Özel Harekat Başkanlığı, Polis Özel Harekat (PÖH), Jandarma Özel Harekat (JÖH) gibi özel ekiplerde silahlı kamu görevi yapanlar için kullanılan “Özel Harekat” isminin bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılmasın kim hangi gerekçeyle izin vermiştir?

2- Bir sivil toplum kuruluşunun, “Özel Harekat Ocakları” adını alarak silahlı güç/paramiliter yapılanma olduğu izlenimini vermesini, toplumda korkuya ve endişeye sebep olmasını ülkenin güvenliğinden sorumlu bir Bakan olarak nasıl açıklıyorsunuz?

3- “Özel Harekat Ocakları” adlı hangi tarihte kimler tarafından kurulmuştur?

4- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğin merkezi neresidir? Hangi illerde şubeleri vardır ve kaç üyesi vardır?

5- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğin yönetim kurulu asil ve yedek üyeleri kimlerdir?

6- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğe ne kadar nakdi ya da ayni destek yapılmıştır?

7- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğe ‘bağış’ adıyla ne kadar destek yapılmıştır?

8- Bakanlığınız “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğe STK’ler için ayrılan bütçeden destekte bulunmuş mudur? Bulunduysa ne kadardır?

9- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğin faaliyetleri nelerdir?

10- “Özel Harekat Ocakları” adlı dernek kamu yararına dernek midir?

11- “Özel Harekat Ocakları” adlı dernek bugüne kadar kaç kez denetlenmiştir? Bu denetimler kapsamında mevzuata aykırılık tespit edilmiş midir? Edildiyse hangi işlemler uygulanmıştır?

12- “Özel Harekat Ocakları” adlı derneğin faaliyetleri hakkında hukuka aykırılık bakımından inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Detayı nedir?

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.